Annons

Strandad hyresförhandling i Vänersborg

Vänersborg Saxviken Fastigheter AB i Vänersborg har strandat hyresförhandlingarna. Igår ryckte Hyresgästföreningens Bobil ut för att informera hyresgästerna i kvarteret Tranan 1.

– Det är bedrövligt att de försöker höja hyran utan att först åtgärda bristerna. Jag har haft problem med stopp i avloppet sen före jul. Trots att fastighetsskötarna varit här flera gånger har de inte lyckats fixa det hela, säger hyresgästen Astrild Vindvävare.

Astrild bor i en av de 48 lägenheterna i kvarteret Tranan 1 på Torpavägen och Sandmarksgatan i Vänersborg. Hon flyttade in sommaren år 2000 och har hunnit med sju eller åtta olika hyresvärdar sedan dess. Dagens värd, Saxviken Fastigheter AB, köpte fastigheterna för knappt ett år sedan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här har blivit ett köp- och säljområde som ingen bryr sig om att underhålla. När jag kom hit för 17 år sedan var husen och gårdarna välskötta. Det var attraktivt att bo här. Men genom åren har det stegvis blivit sämre, säger Astrild som idag betalar 6851 kronor i månaden för sin hyresrätt med 2,5 rum och kök.

Tidigare i år kom Saxviken och Hyresgästföreningen överens om att hyran skulle höjas med 0,8 procent. Därför var förvåningen stor när bolaget redan i maj ville höja hyran på nytt. Denna gång med i genomsnitt 8 procent från och med den första oktober. I kronor skulle det innebära en höjning av månadshyran med mellan 330 och 840 kronor beroende på lägenhetsstorlek.

Saxvikens vd Richard Falk motiverade höjningskravet med att hyran i kvarteret Tranan 1 är låg jämfört med likvärdiga lägenheter i området. Men på Hyresgästföreningen lät reaktionen inte vänta på sig:

Läs ocksåVänersborgsvärd vill chockhöja hyran

– Kravet är alldeles för högt och det väcker oro bland hyresgästerna, sade förhandlingsledaren Magnus Elsing och ajournerade förhandlingarna.

Annons

För att samla argument i den stundande förhandlingen kontaktade Hyresgästföreningen hyresgästerna och bad dem berätta om hur de upplevde sitt boende. Det visade sig att många, precis som Astrild Vindvävare, hade synpunkter på standard och underhåll. I flera fall framfördes önskemål om nya mattor och tapeter.

När förhandlingarna återupptogs stod dock snart klart att Saxviken inte tänkte åtgärda hyresgästernas krav. När Hyresgästföreningen, å sin sida, menade att det inte fanns något utrymme att höja hyran valde Saxviken att stranda förhandlingarna.

Läs ocksåAllt om årets hyresförhandling

Igår åkte Maria Holmberg och Mia Kjellsson till kvarteret Tranan med Hyresgästföreningens Bobil.

– Vi är här för att knacka på hos våra medlemmar och berätta vad som har hänt. Uppmana dem att fortsätta betala sin gamla hyra och fylla i en fullmakt så att vi kan företräda dem när det blir dags för prövning i hyresnämnden, säger Mia Kjellsson.

 

Annons

 

 

 

Läs också 1 500 demonstrerade för hyresrätten Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.