HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vänersborgsvärd vill chockhöja hyran

Vänersborg Hyresgästerna i kvarteret Tranan 1 i Vänersborg är oroliga. Värden, Saxviken Fastigheter AB, vill höja med 8 procent. "Kravet är alldeles för högt", säger Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Elsing.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästerna i kvarteret Tranan 1 i Vänersborg riskerar att få en kraftig hyreshöjningen.

Under eftermiddagen knackar Hyresgästföreningen dörr i kvarteret Tranan 1 på Torpavägen och Sandmarksgatan i Vänersborg. Hyresgästerna i de 48 berörda lägenheterna kommer att få information om värdens hyreskrav. Målet är att mobilisera hyresgästerna och samla argument inför den stundande förhandlingen.

– Jag har inte hört någonting om den här höjningen. Men jag måste säga att jag blir förvånad med tanke vilken standard vi har. Köket i min lägenhet är gammalt och ganska slitet, tapeterna har lossnat  på flera ställen och golvet är buckligt, säger en hyresgäst, som vill vara anonym.

Läs också"Det ska inte gå att göra kraftiga hyreshöjningar"

Hen bor i en fyrarummare och betalar i dag drygt 8 300 kronor i månaden. En höjning på åtta procent känns orimlig.

– Då tycker jag att värden måste rusta upp först. Samtidigt vet man ju hur svårt det är att hitta lägenheter idag, så risken är att vi inte har något annat val än att bo kvar och betala.

Husen köptes av Saxviken Fastigheter AB i september förra året. Tidigare i år kom bolaget och Hyresgästföreningen överens om att hyran skulle höjas med 0,8 procent. Nu vill Saxviken höja igen, med i genomsnitt 8 procent från och med den första oktober.

Annons
Läs också"Ett oförskämt högt krav"

Enligt Hyresgästföreningens Magnus Elsing innebär det att månadshyran höjs med mellan 330 och 840 kronor beroende på lägenhetsstorlek. En lägenhet på 68 kvadratmeter skulle exempelvis få en hyreshöjning på drygt 500 kronor.

– Kravet är alldeles för högt och det väcker oro bland hyresgästerna. Därför har vi på Hyresgästföreningen nu ajournerat hyresförhandlingen till senare i maj och gett oss ut till fastigheten för att träffa hyresgästerna. Vi är på plats redan i dag för att höra vad hyresgästerna tycker, vilka krav och önskemål de har på sin hyresvärd men också för att berätta hur förhandlingsprocessen ser ut framöver, säger Elsing.

Richard Falk är vd på Saxviken Fastigheter AB. Han menar att hyran i kvarteret Tranan 1 är låg jämfört med likvärdiga lägenheter i området. En höjning med 8 procent skulle, enligt honom, ge en hyra som ”…motsvarar den standard de ljusa och välplanerade lägenheterna faktiskt håller”.

Läs också''Använd vinsterna till upprustning''

”Hos Vänersborgsbostäder ligger exempelvis kvadratmeterhyran på mellan 1 150 och 1 170 kronor för hus byggda någon gång mellan 1990 och 1992. Medan våra lägenheter på Tranan 1, som byggdes år 1992, ligger på cirka 1 050 till 1065 per kronor per kvadratmeter”, svarar Falk i ett mejl och fortsätter:

Annons

”Vi ämnar hålla hög kvalitet på förvaltning vilket också kostar, taxekostnaderna har sprungit iväg medans hyreshöjningarna de senaste åren varit låga. Med tanke på skillnaden och de ökningarna av värme samt el så behöver vi denna justering”.

 

 

Läs också Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.