HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Strid om hyresavtal med Åmåls största privatvärd

Åmål ​Hyresgästerna i fem åmålsfastigheter kan tvingas förhandla hyran själva i framtiden. Detta sedan privata fastighetsägaren C&E Elander AB sagt upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen. – Vi bestrider detta och har majoriteten av hyresgästerna med oss, säger föreningens förhandlare Siv Fransson.

​Vid årsskiftet utökade fastighetsbolaget C&E Elander sitt bestånd med fem fastigheter i centrala Åmål. På köpet fick man en förhandlingsordning med Hyresgästföreningen. I maj sa bolaget upp avtalet, som bland annat reglerar hyresförhandlingar.
– Jag tycker inte att det finns någon anledning att ha en förhandlingsordning, det innebär bara kostnader och inga fördelar, säger förvaltaren Christer Elander.

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Siv Fransson är händer det ibland att nya ägare säger upp befintliga förhandlingsordningar.
– Ofta kommer vi dock överens och uppsägningarna dras tillbaka. Förhandlingsordning underlättar även för fastighetsägaren, särskilt om man har många lägenheter, säger hon.
Den som bor i en fastighet utan förhandlingsordning måste själv avgöra om en hyreshöjning är rimlig och agera utifrån det.
– Medlemmar i Hyresgästföreningen kan alltid få hjälp av oss, men för andra kan det bli dyrt att anlita juridisk hjälp om man motsätter sig en höjning, säger Siv Fransson.

Christer Elander ser dock inga problem med att förhandla utan mellanhänder.
– Det har fungerat bra de senaste 6-7 åren. Visst finns det alltid någon som är missnöjd, konstigt vore det annars med tanke på hur många lägenheter vi har.

Hyresgästföreningen har vänt sig till hyresnämnden, som får avgöra frågan. Christer Elander är säker på att beslutet blir till bolagets fördel; han tycker att det annars skulle det innebära en tvångsanslutning eftersom avtalet är regelrätt uppsagt.
Betyder det något för dig om de boende vill ha en förhandlingsordning?
– Vi har upp mot 160 lägenheter i Åmål och bara ett tjugotal av hyresgästerna är medlemmar i Hyresgästföreningen. Det tycker jag säger en hel del om inställningen, säger Elander.

Siv Fransson betonar att Hyresgästföreningen inte kämpar för förhandlingsordning om inte hyresgästerna vill ha en, men den enkät som hon skickat ut bland de boende pekar mot att majoriteten är för att föreningen förhandlar med hyresvärden. Av de 25 svar som hittills inkommit är det bara en hyresgäst som anser att förhandlingsordningen ska upphöra.
– Många är glada över att vi tagit strid för frågan och vi har fått flera nya medlemmar i fastigheterna, säger Siv Fransson. 

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Läs också Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs” Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Ingen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.