HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Strömstadsbyggen ber Hem & Hyra om ursäkt

Strömstad "Missförstånd i den rättsliga gången." Så förklarar vd:n Göran Wallo att Strömstadsbyggen vägrade lämna ut den kundenkät som Hem & Hyra ville ta del av.

Det är en ångerfull Göran Wallo som nu skrivit till Justitieombudsmannen, JO. 

”Vi har framfört en skriftlig ursäkt till Hem & Hyra i Strömstadstidning och har vidtagit åtgärder för att inte detta ska upprepas i framtiden”, står det bland annat i Wallos yttrande. 

Läs ocksåFörbjöd kvinna sällskap och öl hemma – läxas upp rejält av JO

Det var i oktober förra året som journalisten Minna Ulin på Hem & Hyra begärde ut allmänna handlingar om en enkät bland Strömstadsbyggens hyresgäster. Bolaget vägrade lämna ut materialet med hänvisning till sekretess. Man menade att materialet var tidigare opublicerat internt arbetsmaterial. Som, om det kom ut, kunde skada bolaget och ge konkurrerande bostadsbolag fördel. 

Ulin skickade en överklagan till Strömstadsbyggen för att de i sin tur skulle skicka det till kammarrätten, men ingenting hände. Enligt Wallo berodde detta på att man på Strömstadsbostäder inte kände till att det var deras ansvar att skicka journalistens överklagan vidare för prövning.

När bolaget slutligen granskade Hem & Hyras överklagan kunde man, enligt Wallo, konstatera att ”… vårt material var nästan två år gammalt och inte var av den arten att det kunde påverka oss negativt”. Handlingarna lämnades således ut. Men fördröjningen gjorde att journalisten anmälde bolaget till JO för förhalning.

Läs ocksåBovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklassBovärden Jörgen Karlsson framför en väggmålning av Linus Lundin, även känd under namnet Yash.

Göran Wallo skriver till JO att bolaget hanterat frågan om utlämnande felaktigt och bett om ursäkt för det. Han menar att fördröjningen berodde på att bolaget missförstått den rättsliga gången.

Nästa steg i processen är att Minna Ulin yttrar sig över Wallos yttrande, vilket ska ske senast den 6 maj. Därefter kmmer JO att fatta beslut. 

När Hem & Hyra når Göran Wallo på telefon avböjer han att kommentra ärendet.

Läs också"Jag vill inte bli uteliggare igen" - Skarp JO-kritik efter många anmälningar om bostadstillägg

– Eftersom det pågår en rättslig process hänvisar jag till mitt skriftliga yttrande till JO, säger han.  

Läs också Tunga JO-kritiken: Seppo fick vänta i 2,5 år på beslutet om trafikbullret Hyresnämnd får JO-kritik: "En total tankevurpa"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.