HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Studentlägenheter går till flyktingar

Älvsjö Stockholm stad klarar inte av att få fram tillräckligt många bostäder till flyktingar. En tillfällig lösning blir nu att nyanlända erbjuds att flytta in i nya studentlägenheter.

Kötiden för att få en studentlägenhet i Stockholm varierar mellan tre och sex år. För att försöka korta kötiderna har Stockholmshem byggt om ett kontorshus i Älvsjö till 279 studentlägenheter. Men nu ser det ut som att en tredjedel av lägenheterna kommer att gå till nyanlända som fått uppehållstillstånd.

Stockholmshem som äger huset har erbjudit Stiftelsen hotellhem i Stockholm, SHIS, som hjälper personer som inte kan få någon lägenhet av ekonomiska eller sociala skäl, att få hyra 93 av lägenheterna.

Läs ocksåÖkad trygghet och knarkbeslag – stora vinster med projektet ”Trygga trappan”

– Vi har en dialog med SHIS Bostäder men inget är klart. Om de tackar ja så kommer lägenheterna att hyras ut till studenter igen efter ett år, säger Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem.

Enligt SHIS vd Fredrik Jurdell, kommer de med stor sannolikhet att tacka ja till erbjudandet.

Annons

– Vi har inte råd att tacka nej om vi ska klara av att skaffa fram bostäder till alla nyanlända som kommer i år, säger han.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Skälet till att SHIS har behov av lägenheter är att de enligt den nya bosättningslagen har fått i uppgift att skaffa fram bostäder till 2 810 nyanlända personer under 2016.

SHIS har lyckats få fram bostäder till majoriteten av de nyanlända personerna genom att få fram bostäder från SHIS bestånd, bygga om tomma servicehus, bygga modulhus i Fagersjö och en del bostäder från privata hyresvärdar.

Annons

 – Vi har lämnat in bygglov för ytterligare 350 modulbostäder i Örby och Beckomberga och om de inte överklagas så klarar vi att uppfylla målet precis om vi får studentlägenheterna också, säger Fredrik Jurdell.

Läs ocksåKommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

 

Läs också Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet” Hyresgäst sägs upp efter 31 år – välkomnade nyinflyttad granne med pistol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.