HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Studentlyan är billigare i Kalmar

Kalmar ​Den som hyr studentboende av allmännyttan i Kalmar sparar flera hundralappar per kvadratmeter och år jämfört med en student i Karlskrona. Det visar Hem & Hyras granskning av hyrorna i Kalmar och Blekinge län.

​Erik Hörlin bor i studentlägenhet på 21 kvadratmeter på Minervavägen i Karlskrona, granne med Blekinge Tekniska Högskola, BTH. Han tycker att närheten till skolan och vännerna är värd månadshyran på 3 800 kronor.

– Jag har inga problem att betala hyran, säger han. Jag har pengar över varje månad ändå.

Läs ocksåLundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Hos kommunala Karlskronahem ligger den genomsnittliga studenthyran på ungefär 1 680 kronor per kvadratmeter och år, räknat på tio månaders hyra. Det är betydligt mer än vad Linnéuniversitetets studenter betalar hos Kalmarhem, där boendet i genomsnitt kostar 1 409 kronor per kvadratmeter och år. I Karlshamn, där BTH har sitt andra campus, kostar studentboendet hos allmännyttan 1 294 kronor per kvadratmeter och år.

Thomas Åberg, studentsamordnare på Karlskronahem, tror att efterfrågan har höjt priset.

– Här är det tajtare med bostäder och de mest attraktiva, vid skolan och i stan, är de dyraste. Man vill i princip kunna gå på fem minuter.
 
Samtliga tre orter har bostadsgaranti för nyinflyttade studenter, och erbjuder som regel två hyresfria månader per år.

Läs ocksåCatherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna
Här är några exempel på studenthyror i Kalmar, Karlskrona och Karlshamn, och vad som ingår i hyran:
 

Läs också Förhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja Ny tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.