Annons

Studsmattans vara eller inte vara

Västernorrland Frågan dyker upp varje sommar. Är det ok att sätta upp en studsmatta på gården. Om värden säger ja, är det bara att studsa på.
Foto: Åsa Eriksson
Johan Hermansson

När det gäller sommarsaker som studsmatta, pool och kanske till och med en sandlåda är det inte alldeles givet att det får sättas upp på gården. Grundregeln är att alltid fråga värden först.

– Du får inte ställa upp en studsmatta eller en pool på fastighetsägarens mark utan tillstånd. Har du en egen uteplats som du själv sköter om kan du däremot sätta upp en pool eller studsmatta där, säger Johan Hermansson, jurist på Hyresgästföreningen region Norrland med placering i Sundsvall.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– En del värdar säger nej med hänvisning till att de kan bli skadeståndsskyldiga om någon gör sig illa i en studsmatta på den allmäna gården. Men risken för att hyresvärden skulle bli skadeståndsansvarig om något händer är liten. Hyresvärden är bara ansvarig för själva lägenheten och de gemensamma utrymmena – inte egendom som tillhör hyresgästerna. Det är alltså den som äger och har satt upp studsmattan, eller vad det nu är fråga om, som kan bli ansvarig.

Läs mer om studsmattorna här!

Grillen då?

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

I hyreslagen står att man inte får utsätta sina grannar och omgivningen för störningar och grillar man på ett sätt så att omgivningen inte störs så är det alltså ok, och naturligtvis gäller även det omvända; det är inte OK att grilla så att det stör.

– Det gäller, som med allt annat, att använda sitt goda omdöme och ta hänsyn till omgivningen. Om man stör sina grannar allvarligt kan man bli av med hyresavtalet, säger Johan Hermansson.

Röka på balkongen?

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– På sommaren vill många sitta på uteplatsen/balkongen och njuta av sommaren. Då kan det vara lämpligt att ta lite extra hänsyn om man röker ute. Det är alltid bra att prata med sina grannar och ta reda på om de störs av rökningen, säger Johan Hermansson.

Annons

Fotboll?

Det är ju lätt hänt att saker kan gå sönder i lekens hetta. En boll kan till  exempel krossa en ruta.

– Om det är fråga om en ren olyckshändelse och om exempelvis fotbollsspelaren gjort allt man kan för att undvika skador, kan hyresvärden få stå för kostnaden, säger Johan Hermansson.

– Men i de allra flesta fall får den som har orsakat förstörelsen också ta ansvaret.

Värme?

Det ska, i de flesta fall, inte vara mer än 24 grader varmt inomhus. Är det varmare än så talar man om att det kan vara en ”olägenhet för människors hälsa”. Då kan kommunens miljökontor ingripa och tvinga fastighetsägaren att göra något åt problemet. Men det finns undantag. Om det till exempel är fråga om en kortvarig värmebölja på sommaren kan man få acceptera att det är upp till 28 grader varmt inomhus.

Semesterbyte av bostad och Airbnb

Det har på senare tid varit mycket diskussioner om så kallat semesterbyte av bostad eller Airbnb. Om det skriver Johan Hermansson:

Annons

”Det händer att hyresgäster ”lånbyter” bostad med någon annan under semestern. Det finns till och med särskilda siter för förmedling av sådana kontakter. Det har också blivit alltmer vanligt att man vill hyra ut ett rum eller lägenheten via webbtjänsten Airbnb.

Du kan inte lånbyta din lägenhet utan hyresvärdens tillstånd. Det utgår visserligen ingen hyra eftersom man helt enkelt flyttar in i varandras bostäder under en period.”

– Men även om det inte är några pengar inblandade så är det ändå fråga om en andrahandsuthyrning. Den som tillfälligtvis bor i lägenheten använder den ju ”självständigt”, vilket i praktiken innebär man bor där själv – inte tillsammans med den som hyr ut. Då är det fråga om en andrahandsuthyrning och för det krävs hyresvärdens tillstånd, säger Johan Hermansson.

”Det samma gäller Airbnb om du hyr ut lägenheten och själv vistas på annat håll. Då måste du ha hyresvärdens tillstånd.

Skulle inte hyresvärden ge tillstånd kan hyresgästen vända sig till hyresnämnden istället för att försöka få tillstånd. Detta omintetgör i praktiken oftast ”semesterbytet/uthyrningen” eftersom det hela kan dra ut på tiden. Det är dessutom mycket tveksamt om nämnden skulle godkänna en sådan andrahandsuthyrning.”

– Om hyresgästen skulle ”lånbyta”/hyra ut lägenhet utan att begära hyresvärdens tillstånd, kan hyresvärden säga upp hyresgästen. Det troliga är ändå att hyresgästen skulle få bo kvar om det blev en prövning av uppsägningen. Åtminstone om det är fråga om något enstaka tillfälle, säger Johan Hermansson.

”Många hyr ut ett rum via Airbnb, samtidigt som man själv bor kvar i lägenheten. Då är det fråga om att ha inneboende och det får man ha utan att fråga hyresvärden om lov. Det får självklart inte störa grannarna eller hyresvärden och heller inte vara så omfattande att det kan betraktas som näringsverksamhet.”

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.