Annons

Suspendering föreslås efter intern konflikt

Bollnäs En förtroendevald inom lokala Hyresgästföreningen i Alfta stängs av från sina uppdrag under två år. Det föreslår nu regionstyrelsens arbetsutskott.

Hem & Hyra har tidigare berättat, läs här, om den interna konflikten som skakat Hyresgästföreningen i Bollnäs-Ovanåker.

Företrädare för lokalföreningen i Alfta har haft svårt att dra jämnt med Hyresgästföreningens ledning på kommunnivå i de båda hälsingekommunerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den lokala föreningen har inte accepterat den linje som föreningsstyrelsen på den högre nivån drivit i flera frågor, utan har högljutt markerat sin avvikande uppfattning i offentliga sammanhang.

Allt kulminerade vid ett öppet bomöte i mars då Bollnäs-Ovanåkers ordförande Marlene Johansson, enligt neutrala deltagare, blev överröstad och hånad av företrädare för Alftaföreningen då hon försökte framföra Hyresgästföreningens åsikter i de då aktuella ärendena.

Efter den händelsen övervägde Aefab, Ovanåkers kommunala bostadsbolag, att tillfälligt ta en paus från dialogen med Hyresgästföreningen i avvaktan på att motparten redde ut sina interna problem och började tala med en röst.

Annons
Läs ocksåIntern osämja inom Bollnäs-Ovanåker

Hyresgästföreningens regionledning såg allvarligt på situationen och tillsatte stabs- och utredningschefen Georg Hardt som utredare.

Utredningen är nu klar och den har resulterat i ett förslag från regionstyrelsens arbetsutskott om att en förtroendevald i Alfta ska suspenderas under två år. Det vill säga stängas av från sina förtroendeuppdrag på alla nivåer inom Hyresgästföreningen.

– Vi anser att den här personen brutit mot våra etiska regler. Däremot ser vi inte att det skett något stadgebrott. Det är de båda sakerna vi haft att pröva, säger regionordföranden Torbjörn Rönnkvist.

Hur ser personen själv på förslaget om suspendering?

– Reaktionen var att det inte kom så oväntat. Däremot anser den här personen att underlaget inte är på alla punkter faktabaserat, det vill säga inte sant.

Annons

Regionstyrelsen tar beslut om eventuell suspendering vid ett möte i början av juli. Går styrelsen på samma linje som arbetsutskottet har den som stängs av möjlighet att få sin sak prövad hos förbundsstyrelsen.

Alftaföreningens ordförande Christer Bäcklin protesterar mot förslaget och tycker det är lagt på konstiga grunder.

– Utredningen innehåller klara felaktigheter, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.