Annons

Svalt intresse för kooperativ

Linköping Det som skulle bli Linköpings första kooperativa hyresrätter kan i stället bli vanliga hyreslägenheter. Intresset för den nya boendeformen är svalt.
Foto: Jenny Knutsson
Det är oklart om de nya lägenheterna i Ullstämma blir kooperativa hyresrätter eller inte.

Botryggs bygge på Valthornsgatan i Ullstämma pågår för fullt och runt årsskiftet ska de 20 lägenheterna vara klara. Satsningen har lanserats som kooperativa hyresrätter, men nu står det klart att upplåtelseformen kan bli en annan.

– Intresset har varit måttligt, berättar Botryggs vd Adam Cocozza.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Bolaget vill att åtminstone tolv av lägenheterna ska vara tecknade för att man ska fullfölja planerna. Så långt har man inte nått ännu.

– Blir det för få för kooperativ hyresrätt så kommer vi att göra traditionella hyresrätter av det, säger han.

Adam Cocozza tycker att det är svårt att säga varför intresset inte är större, särskilt med tanke på den bostadsbrist som råder i Linköping.

Annons
Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Det är en ny upplåtelseform och kanske finns det en viss oförståelse för den.

Konceptet kooperativ hyresrätt påminner en del om bostadsrätt, men det är ändå stora skillnader, betonar Adam Cocozza.

– Du sänker dina boendekostnader genom att sätta in en egen insats men har samtidigt kvar de bekvämligheter som kommer med en hyresrätt. Kooperativet kan också välja hur mycket av drift och underhåll man vill sköta själva och därmed påverka boendekostnaden ytterligare.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Insatsen för ett radhus i två plan på Valthornsgatan ligger på 880 000 kronor. Hyran blir då 7 500 kronor i månaden. Utan insatsen skulle månadshyran ligga på 12 500 kronor. Men medan en bostadsrätts värde kan förändras får den som bor i en kooperativ hyresrätt alltid tillbaka samma summa som betalats in när man flyttar ut.

Annons

Om projektet trots allt blir verklighet så blir det de första kooperativa hyresrätterna i Linköping.

– Såvitt jag vet i alla fall, säger Adam Cocozza.

Läs också Nya kooperativa hyresrätter i Mellerud - insats på 765 000 kronor Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget De jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.