Annons

4 600 studentlägenheter byggs i Stockholm

Stockholm Regeringen och statliga Akademiska Hus satsar på studentbostäder i Stockholmsregionen. Fram till 2026 ska det byggas 4 600 nya studentlägenheter. "Det har byggts alldeles för få studentlägenheter under flera år", säger bostadsminister Peter Eriksson(MP).
Foto: Fredrik Nejman
Ministrarna Helene Hellmark Knutsson(S) och Peter Eriksson(MP) är nöjda med regeringens satsning på att bygga nya studentbostäder.

Vid en pressträff i dag presenterade Peter Eriksson och Helene Hellmark Knutsson(S), minister för högre utbildning regeringens satsning på studentbostäder.

Sammanlagt byggs 21 000 studentbostäder fram till 2026. 4 600 av dem är i Stockholmsregionen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alla byggs på statens mark som ägs av Akademiska hus.

– Det betyder att bostäderna kommer att byggas på befintliga campusområden, säger Susanne Malmgren, ansvarig för studentbostäder på Akademiska Hus.

Några av de 3 100 lägenheter som ska stå klara i Stockholmsregionen 2021 har redan börjat byggas. Det är bland annat 400 forskarbostäder vid Karolinska Institutet och 1 500 lägenheter i Albano, strax utanför Roslagstull. En stor del av bostäderna vid Albano byggs av Svenska Bostäder.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Ja, det är ofta olika aktörer som bygger, men hela tiden är det Akademiska Hus som är byggherre, säger Peter Eriksson.

Bostäder kommer också att byggas vid KTH (både på Östermalm och filialen i Kista) och vid Södertörns Högskola.

– Vi tittar också på Frescati, men det ligger lite längre fram, säger Susanne Ljunggren.

Annons
Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Stockholm är den regionen där Akademiska Hus bygger flest studentbostäder. I Lund byggs 2 500 och i Uppsala 2 000 fram till 2 021.

Det är också Stockholm som har den längsta köerna till studentbostäder. Både kön hos Bostadsförmedlingen och den hos SSSB, Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, är lång.

Av de knappt 1 700 studentlägenheter som förmedlats hittills i år av Bostadsförmedlingen i Stockholm har 15 procent gått till studenter som köat mindre än två år.

I SSSB:s kö får man vänta minst 300 dagar för att få ett korridorrum. För att få en egen lägenhet får man ofta vänta 3-4 år.

Kommer köerna att minska nu?

– Kötiderna är fortsatt långa. SSCO är glada över att byggandet har blivit bättre under de senaste åren, bland annat genom satsningen Sthlm 6000+. Det finns dock ett aggregerat behov av byggande av studentbostäder, eftersom byggtakten varit för låg under flera årtionden, säger Elin Hylander, generalsekreterare på SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation.

– Det är viktigt att man inte slår sig till ro och tror att det räcker med det här. Det måste hela tiden byggas, säger hon.

Annons

Dessutom kommer antalet studenter att öka i Stockholm. I den satsning på 18 000 nya universitets- och högskoleplatser som regeringen satsar på fram till 2021 är 3 100 i Stockholm.

 

 

 

 

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.