Annons

Svårt för skuldsatta att få hyra bostad

Dalarna Många hyresvärdar säger nej till betalningsanmärkningar och till gamla skulder. Men svårast att få bostad är det för den som råkat komma efter med hyran.

Har du en hyresskuld försvåras dina chanser att få hyra en bostad rejält. 86 av de 99 svarande hyresvärdarna i Hem & Hyras enkät i Mellansverige och Gävleborg säger nej till personer som har hyresskulder. 18 av dem säger nej trots att det gäller en äldre, redan avbetald skuld.

Men det är inte bara skulder som gäller ditt boende som kan sätta stopp för ett hyreskontrakt. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hem & Hyras undersökning visar att 27 hyresvärdar säger nej även till den med betalningsanmärkningar. Och 24 stycken vägrar skriva förstahandskontrakt med människor som har skulder trots att de inte rör sig om obetalda hyror.

Nitton hyresvärdar utmärker sig. De säger nej till alla som inte har en fläckfri ekonomi. En av dem är kommunala Gagnefsbostäder.

– Vi har ett sådant tryck på lägenheterna att vi har förmånen att kunna ha hårda krav. Vi vill ha de bästa hyresgästerna. Det är en gammal policy och det är möjligt att vi borde ändra på den, säger Per Dalkvist, (C), ordförande i bolagets styrelse och fortsätter:

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

– Personligen kan jag tycka att det är tufft att någon ska falla på en betalningsanmärkning. I dag är det lätt att få det och en del får det av misstag.

Antalet skuldsatta personer ökar. Under första halvåret 2012 hade till exempel 134 personer ansökt om skuldsanering i Dalarnas län, jämfört med 112 personer under samma period 2011.

Annons

För att en skuldsatt person ska få ett förstahandskontrakt, krävs ofta både goda referenser och att någon går i borgen. 

Läs ocksåVräkt efter socialens hyresmiss – kommunen anmälde sig själv för allvarliga bristerSocialtjänsten vräkte den unga hyresgästen på grund av omfattande hyresskulder. Men skulderna hade uppstått för att socialen inte stöttat hyresgästen så som man hade lovat.

En av dem som drabbats av hyresvärdarnas hårda regler är Inger Johansson. Hon har levt med skulder i 20 år. Om cirka tre år är hon skuldfri. Faktum är att Inger Johansson har betalat sin kapitalskuld flera gånger om på grund av räntorna. I dag anses hennes skuld vara för liten för att hon ska få skuldsanering, så kronofogden drar istället över 

3 000 kronor från hennes sjukersättning varje månad.

För att Inger skulle få hyra sin tvåa i Kastsjö utanför Gävle av Din Bostad krävdes att hennes äldste son blev borgensman.

– Det känns ju så fel att han som har egen familj och barn ska behöva ta ansvar för sin mamma. Men hade han inte gjort det hade jag inte fått hyra. 

När Inger har behövt nya glasögon har hon fått begära anstånd från kronofogden. Att laga tänderna har hon inte gett sig råd till. Det är dyrt att vara fattig också.

Annons

– Jag kan inte storhandla utan bil men jag unnar mig ett busskort. Min hund Pippi har jag fått som fodervärd och hon är min bästa tröst. 

Vad är värst med att ha skulder?

– Det är att inte kunna unna mig eller barnbarnen något extra, säger Inger Johansson.

Svaret ”Ibland” i tabellen nedan täcker allt från att hyresvärdarna godkänner hyresgäster som har skulder under 10 000 kronor till att de kräver kommunal hyresgaranti. I de flesta fall kräver de borgensman. 

Fakta: Krav hos Dalavärdar
Hyresvärd P=privat Får hyresgästen ha betalningsanmärkning? Får hyresgästen ha andra skulder än hyresskulder?
BorNord Fastigheter (P) IBLAND IBLAND
Bärkehus IBLAND IBLAND
Dalecarlia Fastighet (P) NEJ NEJ
Fastighetsbolaget N Skoglund (P) NEJ NEJ
Gagnefbostäder NEJ NEJ
Gamla Byn IBLAND JA
Hedemorabostäder IBLAND JA
Kopparstaden IBLAND IBLAND
Leksandsbostäder IBLAND IBLAND
LudvikaHem  IBLAND IBLAND
Malungshem  IBLAND IBLAND
Masmästaren Fastigheter (P) NEJ NEJ
Morastrand IBLAND IBLAND
Norra Dalarnas Fastighets IBLAND JA
Orsabostäder NEJ NEJ
Rivella Fastigheter (P) IBLAND IBLAND
Rättviks Fastigheter IBLAND JA
Stf Vansbrohem IBLAND IBLAND
Stora Tunabyggen IBLAND IBLAND
Säterbostäder IBLAND IBLAND
Fakta: Så här gjorde vi

Hem & Hyra frågade kommunala bostadsföretag och stiftelser samt privata bolag i Dalarnas län om vilka regler de använder sig av när de ska hyra ut till en ny hyresgäst. 
Med skuld menas att personen har skulder som gått till Kronofogden för indrivning.

Läs också Släkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock" Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.