Annons

Svarta kontrakt för miljoner prövas på nytt i Göteborg

Göteborg För ett år sedan dömdes två män för att ha tjänat miljontals kronor på att sälja attraktiva lägenhetskontrakt i centrala Göteborg. Nu prövas fallet på nytt i hovrätten.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Det var i maj förra året som Göteborgs tingsrätt dömde två män, en i 40-årsåldern och en i 60-årsåldern, till fängelse.

Männen ansågs skyldiga till att ha tagit rejält betalt av bostadssökande då de hjälpte en stor fastighetsförvaltare att förmedla hyreslägenheter hos flera privatvärdar i centrum. Affärerna ska ha pågått i flera år, och inbringat omkring två miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Domen har överklagats, och på tisdagen inleddes rättegången i hovrätten. Kammaråklagare Kajsa Sundgren vid Ekobrottsmyndigheten vill att männen döms för ytterligare ett par lägenhetsaffärer som de tidigare friats från, och yrkar på skärpta fängelsestraff.

– Ur samhällets perspektiv är det viktigt att ha en bostadsmarknad som fungerar. Lagstiftaren ser allvarligt på handel med hyreskontrakt och det är också därför det är straffsanktionerat. Brottsligheten är svårupptäckt och svår att utreda, påpekade hon i sin inledande sakframställan.

Riskerar sin bostad

Annons
Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Bland annat brukar det vara svårt att få tips från hyresgäster som betalat svarta pengar. Visserligen har de enligt lag rätt att få pengarna tillbaka. Men samtidigt riskerar de sin bostad om värden får veta att de betalat för kontraktet, enligt Sundgren.

De aktuella svartkontrakten upptäcktes i stället av en slump då Skatteverket började granska misstänkta oegentligheter på stadens kasino. Då upptäcktes stora och märkliga pengaöverföringar på bankkonton som tillhör mannen i 40-årsåldern.

Ekobrottsmyndigheten började ana oråd då personerna som fört över pengarna samtidigt bytte folkbokföringsadress – samtliga till hyreslägenheter i attraktiva delar av Göteborg. De ekonomiska spåren ledde vidare till mannen i 60-årsåldern.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

De två dömda männen är bägge storspelare och sedan många år bekanta genom krogbranschen. Den äldre bekräftar att representanter för fastighetsförvaltaren vid flera tillfällen bett honom söka igenom sitt omfattande kontaktnät och föreslå lämpliga hyresgäster när kontrakt stått lediga. Detta ska dock ha skett utan pengar emellan.

Ska gälla spelskulder

Annons

Den yngre är enligt åklagaren den som skött fotarbetet med lägenhetsvisningar, nyckelöverlämning och betalning. Han säger sig först ha trott att det var förvaltningsbolaget som krävde pengar av nya hyresgäster för kontrakten. Senare tänkte han att det var hans kompanjon som tog del av pengarna.

Båda bedyrar dock att de inte krävt hyresgästerna på några pengar för egen räkning. De stora belopp som förts mellan deras konton ska i stället ha handlat om spelskulder. Således vill de helt slippa påföljd, eller i vart fall nedsatt straff.

Förhandlingen i hovrätten väntas pågå i totalt åtta dagar, till och med den 20 maj.

Fakta: Dyra kontrakt

Så här mycket kostade hyreskontrakten för några av de lägenheter som omfattas i målet:

Berzeliigatan, 450 000 kronor
Kungsportsavenyen, 265 000 kronor
Engelbrektsgatan, 250 000 kronor
Lorensbergsgatan, 200 000 kronor
Erik Dahlbergsgatan, 180 000 kronor

Fakta: Så säger lagen

Det är förbjudet att ta emot, avtala om eller begära ersättning av en bostadssökande vid förmedling av en bostadslägenhet. Den som gör det riskerar böter eller fängelse i upp till två år, och måste dessutom betala tillbaka pengarna.

Den som kräver pengar för att överlåta ett lägenhetskontrakt på någon annan riskerar samma straff. Sådana krav anses ogiltiga, och pengarna ska betalas tillbaka.

Undantagsregler gäller för yrkesmässig bostadsförmedling samt köavgift vid kommunal bostadsförmedling.

Läs också Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vatten rann ner i källaren från vanvårdad lägenhet – nu tvingas mannen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.