Annons

Svarta tapeter är inte en brist

Hägersten Paret ville att Stockholmshem skulle byta ut mörka tapeterna i sovrummet. I tidigare domar har svarta sammetstapeter inte fått godkänt. Men nu sa hyresnämnden nej.

Sovrummet känns som en bunker, det är svårt att städa och att hitta saker där. Det blir inte bättre av att en balkong på våningen ovanför skuggar fönstret. Det anser paret som flyttat in och har vänt sig till hyresnämnden för att få Stockholmshem att tapetsera om.

Tapeterna ingår i Stockholmshem kollektion. Eftersom bostadsbolaget har VLU, valfritt lägenhetsunderhåll, är det hyresgästen som har ansvar för tapeter och målning under den tid de bor i lägenheten. Men när de flyttar in ska lägenheten vara i fullt brukbart skick. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresnämnden ska pröva om hyresvärden, i det här fallet Stockholmshem, har hyrt ut en lägenhet med brister, till exempel nötta tapeter. Varken hyresgäster eller hyresvärd ifrågasätter att de satts upp eller underhållits på rätt sätt. Det är inte hyresnämnden sak att bedöma ”estetiska preferenser”, alltså om det är snyggt, eller att inredningen skiljer sig från lägenhetens i övrigt betydligt ljusare rum. 

Annons

Hyersnämnden konstaterar att lägenheten är i fullt brukbart skick för en bostad och avslår åtgärdsföreläggandet.

Tidigare domar har ansett att ett vardagsrum med svarta sammetstapeter har minskat bruksvärdet. Då handlade inte om att hyresgästen ville få dem bytta utan tvärt om att hyresvärden fick merjobb när tapeterna skulle bytas. I det fallet fick hyresgästen ersätta hyresvärden för medarbetet. Domen har ändå blivit ett exempel på vad som inte är tillåtet att göra som hyresgäst. Även om hyresnämnden inte är vägledande på samma sätt som högre instanser, kan den gränsen vara rubbad nu. När en stor hyresvärd som Stockholmshem både erbjuder svarta tapeter och hyresgäster sätter upp dem kan ”den allmänna uppfattningen på orten” ha ändrats.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

– Det är otroligt sällsynta fall, det här är det första som dykt upp under min tid, säger Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen, och fortsätter.

Annons

– Nu vet vi att om någon hyresvärd klagar på avflyttande hyresgäst som satt upp en mörk tapet, kommer vi att förutsätta att den hyresgästen inte behöver ersätta den.

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.