HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svartkontrakt ledde till fängelse

Nyheter En 51-årig man i Stockholm har dömts till fängelse för att ha förmedlat ett svartkontrakt. Även den tilltänkte hyresgästen, och hans äldre bror, straffas för affären.

Den yngre brodern var i akut behov av bostad och på en fest träffade han den 51-årige mannen som erbjöd sig att hjälpa till med en mäklarkontakt. En kort tid senare hörde 51-åringen av sig om en lägenhet i Solna. Efter visningen, där även den äldre brodern var med, påbörjades en intensiv kontakt om detaljerna för affären mellan den yngre brodern och 51-åringen, både via sms och på telefon.

Den äldre brodern lånade ut 400 000 kronor till sin lillebror, pengar som överlämnades kontant i buntar till 51-åringen i utbyte mot ett kuvert innehållande ett hyreskontrakt. Kontraktet gällde dock en annan lägenhet som skulle bytas mot den som affären egentligen gällde. Den äldre brodern, som bidragit med pengarna åtog sig att skriva på bytesansökan.

Läs ocksåTandläkare vräkt - gjorde lyxvåning till klinik

Men det blev varken något lägenhetsbyte eller flytt. 51-åringen greps i stället av polisen. I hans lägenhet påträffades en stor mängd dopningspreparat, narkotika samt stora summor kontanter – bland annat de 400 000 kronor som bröderna betalat för svartkontraktet.

Tingsrätten dömde 51-åringen till tio månaders fängelse för dopnings- och narkotikabrott, brott mot jordabalken samt urkundsförfalskning. Samtidigt dömdes de båda bröderna till villkorlig dom och dagsböter för urkundsförfalskning.

51-åringen överklagade dock sin dom gällande svartkontraktet. Han ville att brottet mot jordabalken skulle bedömas som medhjälpsbrott i stället. Detta för att få lägre straff. Men Svea hovrätt gick på tingsrättens linje och meddelade nyligen att domen står fast. Av den domen framgår också att 51-åringen ska betala tillbaka 400 000 kronor till den äldre brodern för lägenhetsaffären som aldrig blev av. 

Läs ocksåAnmälde svartuthyrning med ockerhyra – fick elen avstängd
Läs också Värden gör inget för att strömmen ska komma tillbaka Blev uppsagd för att hyra ut svart - men bevisen räckte inte Nästan var tionde ung får sin hyresbostad via svarta pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.