Annons

Tacofredag kan rädda svenskarna när kriget kommer

Nyheter Vår krisberedskap är för dålig. Nu ska samtliga svenska hushåll få information om hur de kan förbereda sig inför en eventuell katastrof. Ett av tipsen: Köp tortilla.
Foto: Pixabay / MSB / Montage

Från och med den 28 maj kommer broschyren “Om krisen eller kriget kommer” att dimpa ner i svenskarnas brevlådor. Men du behöver inte vara orolig, det är inte ett tecken på att kriget står för dörren, utan resultatet av ett regeringsuppdrag.

– Vi har fått i uppdrag att genomföra denna informationskampanj. Men det är väl också så att vår sårbarhet har ökat. Vi kan utsättas för samhällskriser och svåra påfrestningar. Det är viktigt att vi är förberedda som boende i det här landet på att klara oss själva några dagar tills dess att alla system fungerar igen och myndigheter kan ge det stöd som behövs, säger Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Svenskarnas krisberedskap måste alltså bli bättre, och ett av stegen för att uppnå detta är den information som nu skickas ut till 4,8 miljoner hushåll – en broschyr på 20 sidor. Här finns avsnitt om bland annat falsk information, terrorattentat och försvaret.

Materialet innehåller även en checklista, med tips på vad som bör finnas hemma. Det handlar om saker som extra batteri eller så kallad power bank till mobilen, en batteridriven radio, varma kläder, vattenflaskor, krossade tomater och tortilla.

– Alla behöver inte ha allt, men jag tycker att man ska resonera lite kring mat. Se till att köpa hem extra av det som ändå brukar äta, och som håller länge. Till exempel tortillabröd, det stod inte med på 60-talet. Då var det mer köttkonserver och fruktkonserver. Men det äter ju inte folk vanligtvis i dag, säger Anna Teljfors, kriskommunikatör på MSB.

Vatten är dock betydligt viktigare än mat och ännu viktigare, enligt Anna Teljfors, är kommunikation.

– Jag tycker att alla ska ha en radio, det är det viktigaste. Om du har det så kan du ta del av viktiga meddelanden till allmänheten, om att vi exempelvis har vattenbrist och hur länge den väntas pågå, om du måste koka vattnet. Du får liksom höra hur det går, säger hon.

Fakta: Detta är bra att ha hemma

MSB tipsar bland annat om att följande är bra att ha hemma:

Mat: Potatis, kål, morötter, ägg, tortilla, mjukost, snabbpasta, ris, färdigkokta linser, bönor, sylt, marmelad.

Vatten: Flaskor, hinkar med lock, PET-flaskor att frysa vatten i.

Värme: Varma ytterkläder, mössor, vantar, sovsäckar, stearinljus.

Kommunikation: Batteridriven radio, laddare till mobilen att använda i bilen, extra batteri.

Övrigt: Spritkök, ficklampa, kontanter, våtservetter.

Rapporten finns redan nu att läsa på dinsäkerhet.se.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.