Tage Bergströms kontrakt är nu rätt enligt lagen
Hem & Hyra skrev i förra veckan och berättade om Tage Bergström och hans hyreskontrakt i Åmål. Nu har han fått kontraktet och det är lagligt och enligt reglerna, men enligt de första uppgifterna gick det till så här:
Tage Bergström berättade att han inte ingår i något vårdprogram, han får endast hjälp med städning.
– Något annat stöd eller vårdform har jag inte, säger han till Hem&Hyra.
I förra veckan fick Tage Bergström äntligen erbjudande om en lägenhet i Åmål efter flera års väntan. Han har betalningsanmärkningar sedan flera år tillbaka och kan därmed inte få ett eget kontrakt hos någon hyresvärd. Bostaden han nu fick erbjudande om ägs av Åmåls kommunala fastighetsbolag, men det är socialtjänsten som står för kontraktet och de som förmedlat och hyr ut till Tage. Och det är det som ställer till det. Kontraktet är ett så kallat socialt kontrakt eller socialt boende. I kontraktet står att den som inte sköter sig, stör grannar eller förstör något i lägenheten kan bli uppsagd med omedelbar verkan och tvingas flytta med en dags varsel. Tidningen Faktum var först med att berätta om Tage Bergströms situation.
– Det kom som en chock, säger Tage. Jag undrar om man verkligen kan göra så, att jag kan hamna på gatan om jag gör något som retar grannarna? Det känns verkligen obehagligt att man kan bli vräkt över dagen om man gör något fel.
Tage Bergström bor nu hos en privat hyresvärd där han delar toalett och kök med tre andra.
Berith Sletten, chef för individ- och familjeomsorgen i Åmål, säger att det inte är lägenheter som socialtjänsten själva äger.
– Vi får hyra lägenheterna i vår tur och detta är reglerna som gäller. Antingen får vi hyra eller så får vi inte. Den som blir erbjuden har ju rätt att tacka nej om man inte ställer upp på reglerna, säger hon.
Hon säger att detta är det enda sättet man i kommunen kan erbjuda tak över huvudet, menar att kommunen har fått godkänt av hyresnämnden att ha dessa kontrakt med hyresgästerna trots att de bryter mot hyreslagen.
– Det är inte vi som bestämt det utan hyresvärden, så det får du ta med dem, säger hon. Och vi har fått det godkänt av hyresnämnden.
Berit Sletten säger också att det aldrig varit några problem, ingen har tidigare klagat över skrivningen i kontraktet utan varit nöjda över att man fått tak över huvudet. Och man har heller inte behövt säga upp någon med en dags varsel.
– Det brukar lösa sig, säger hon. Det ingår boendestöd en gång i månaden för dem som får dessa kontrakt.
Men hon kan inte säga om det handlar om vård för de boende. Berit Sletten säger att Åmål har cirka 25 liknande kontrakt.
Hyresgästföreningens jurist Lennart Björkman säger att han inte kan uttala sig om det enskilda fallet utan uttalar sig i mer allmänna ordalag om vad som gäller:
– Rent generellt kan jag säga att om det finns ett vårdkontrakt av ett slag som är dominerande så kan kontraktet vara förbundet med vissa regler och villkor. Då är det inte hyreslagen som styr utan själva vårdformen, vårdkontraktet.
Om det inte finns ett sådant vårdkontrakt är det dock hyreslagen som styr och då gäller följande: Vid ett tvåveckorskontrakt är det en dag som gäller som uppsägningstid, mellan två veckor och tre månader är det en veckas uppsägningstid och över tre månader gäller uppsägningstid på tre månader.
– Det är uppsägningstider som hyresvärden inte kan förhandla bort, men om hyresgästen vill förhandla till sig kortare uppsägningstid så går det, säger Lennart Björkman.
Tage Bergström säger att han kommer att flytta till lägenheten han erbjuds. Han har nu ett år på sig med reglerna med en dags uppsägningstid, men klarar han det utan klagomål och utan hyresskuld får han ett förstahandskontrakt och därefter är det hyreslagens regler som gäller med tre månaders uppsägningstid.
När Tage Bergström senare ska teckna sitt nya kontrakt visar det sig att han får en veckas uppsägningstid, allt enligt reglerna. Han är nu mycket nöjd och glad över att det löst sig.