HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tappad hemnyckel kan bli dyr affär

Örebro Det spelar ingen roll om du blivit bestulen eller varit slarvig. Kommer hemnyckeln bort får du betala. Men det är stor skillnad på hur mycket det kostar.

En endaste liten borttappad nyckel och du måste byta hela låscylindern. Lägg där till att du kanske behöver få hjälp med att få dörren öppnad under kväll eller helg och bara det kostar mellan 300 och 1 200 kronor.

Hammaröbostäder i Värmland ligger i topp. Där är både upplåsning och cylinderbyte dyrast. Beroende på vilken sorts cylinder hyresgästen har, kan bytet kosta uppemot 4 000 kronor – men då får flera dörrar i bostaden nytt lås.

Läs ocksåHyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstädernaman vid bilpool

Billigast är det i Ljusnarsbergs fastighets. Där betalar du endast för de nya nycklarna: 200 kronor styck. Det beror på att de valt en teknik där cylindern kan flexa mellan tre olika lås. Samma system har Lekebergsbostäder och Norabostäder – men de tar 1 354 respektive 730 kronor för de nya nycklarna.

Och är nyckeln väck, hjälper inga ursäkter. Senast vid utflyttning ska cylindern bytas. Allt för den nya hyresgästens säkerhet.

Karin Östberg arbetar på Hyresbostäder Karlskoga och har hört många undanflykter. Men en är vanligare än andra:

Läs ocksåBilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig

– Jag har märkt att många tappar nyckeln i sjön. Första gången jag hörde historien om hur en man fiskat och tappat sin nyckel i sjön, tyckte jag synd om honom och tänkte att han skulle slippa betala – för ingen kan ju hitta den. Men snart förstod jag att 80 procent av alla ”tappar” sin nyckel i sjön. Andra tappar den utomlands, säger hon.

Så antingen ligger det väldigt många nycklar i de svenska sjöarna – eller så kanske det är bra att alla som förlorar sin nyckel måste byta lås?

Tappat nycklarna? Lugn – följ våra tips!

Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden
Läs också Här håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl Förslag: Du kan få hämta din post 200 meter bort: ”Det drabbar inte minst äldre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.