HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tar strid för rimliga hyror

Kiruna Lägenheter med samma standard men rejäl skillnad i hyran. Det är olyckligt menar Hyresgästföreningen och hoppas Kirunabostäder vill diskutera ett nytt hyressättningssystem.
Hyresgästföreningens ordförande Nicklas Emmoth i Kiruna rustar för en fajt för rätt satta hyror i stadsomvandlingens spår.

För fyra år sedan blev bostadsområdet Glaciären i Kiruna klart. Nyrenoverat och fräscht som Kirunabostäder skrev när det begav sig. Sant visserligen, men standarden sticker inte ut, menar hyresgäster som för en tid sedan samlades för att prata om den hyra man anser vara för hög.
– Det är fint, men inget speciellt. Så hyrorna är, enligt oss, omotiverat höga, säger Nicklas Emmoth, ordförande för Hyresgästföreningen i Kiruna.
En fyra kostar omkring 10 500 kronor i månaden. En trea tusenlappen mindre. Det är, enligt hyresgästföreningen, Kirunas högsta hyror.
– Det är normal standard och många som bor där konstaterar att vänner och bekanta bor i lägenheter med samma standard, men har avsevärt lägre hyror, säger Nicklas Emmoth.
– Hyresgästerna på Glaciären är inte direkt nöjda med sina hyror helt enkelt. Det är lite för stora hyresskillnader mellan likvärdiga bostäder i Kiruna.
Mikael Renqvist är jurist hos Hyresgästföreningen region Norrland. Han var med på mötet med Glaciärens hyresgäster och har tagit del av synpunkterna. Han menar att det är fullt möjligt för hyresgästerna att få sin hyror prövade enligt bruksvärdesprincipen (se faktarutan).
– Det är givetvis något vi kan hjälpa våra medlemmar med. Känner man att hyran är omotiverat hög kan den prövas av Hyresnämnden, säger Mikael Renqvist. Men med tanke på att det händer så mycket i Kiruna när det gäller bostäder är det viktigaste att börja diskutera hyressättningen i staden.
Det, menar han, är viktigt för alla parter i Kiruna. Det behövs för att få smidighet och tydlighet när nya hyresfastigheter byggs och gammalt bestånd renoveras. Sådant som successivt blir allt mer förekommande i stadsomvandlingsprocessen.
– Det är väsentligt att man kommer i gång med skapandet av en systematisk hyressättning nu, konstaterar Mikael Renqvist.
Annelie Vinsa, Kirunabostäders VD, håller med om att det behövs en systematisk hyressättning. Men hon anser att det är ett arbete som måste vänta till stadsomvandlingen kommer i gång ordentligt.
– Vi började prata om det redan för fyra-fem år sedan. Men det är en sådan speciell situation att vi måste vänta. Vad innebär centrumläge i ett centrum som inte är byggt ännu? Men vi är i grunden med på att det behövs. När återstår att se

Annons
Annons
Fakta: Bruksvärde

• Det ska vara lika hyror för likvärdiga bostäder. Därför bestäms hyran utifrån något som heter bruksvärdessystem. Bruksvärdessystemet innebär att hyran baseras på lägenhetens standard, kvalitet och service.

• Bland det som bedöms finns storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset, reparationsstandard, tvättstuga, kommunikationer och ljudisolering.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där" Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.