Annons

Tätare renoveringar går före valfrihet

Gotland ​Lägre hyreshöjningar och tätare renoveringsintervall är viktigare än stor valfrihet när det gäller hur väggarna i lägenheterna ska se ut. Det menar Hyresgästföreningens ordförande på Gotland, Anders Hördin, som försvarar att Gotlandshem slutar med tapeter.

​Som Hem & Hyra tidigare har berättat slutar kommunägda Gotlandshem att tapetsera sina lägenheter och övergår till målade väggar. Som skäl anges bland annat att det är lättare för hyresgästen att själv åtgärda skador på en målad vägg och därmed minskar risken att tvingas betala för onormalt slitage när man flyttar ut.

Beslutet är ett resultat av en överenskommelse mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen och det har kritiserats.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag har förstått att det finns hyresgäster som är missnöjda med det här och jag förstår att folk reagerar, säger Anders Hördin.

Tidigare kunde hyresgäster som skulle få renoverat välja ur ett brett tapetutbud, med ett par hundra alternativ, medan Gotlandshem bara erbjuder fyra olika nyanser av målarfärg. I en insändare i Gotlands Tidningar kallade en hyresgäst utbudet för ”fyra nyanser av vitt”.

Annons

– Det kan man väl hålla med om. Men det blev lite akut när man skulle få fram färgerna och då blev det fyra för att det skulle gå snabbt. Vi vill förhandla med Gotlandshem om att det ska finnas några fler färger att välja på framöver, säger Anders Hördin, som tycker att utbudet är för magert.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Däremot försvarar han övergången från tapeter till målarfärg i sig.

– Hur roliga brukar tapeter se ut efter tio år? Är du hyresgäst hos Gotlandshem så vet du att du då måste ha kvar dem i ytterligare åtta år.

Annons

När Hem & Hyra våren 2009 undersökte hur långa renoveringsintervall som gäller hos de kommunala bostadsbolagen i Östergötland, Gotland och nordöstra Småland, visade det sig att Gotlandshems hyresgäster får vänta absolut längst. Det hoppas Anders Hördin ska förändras när tapeterna försvinner.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

– Målade väggar blir mycket billigare för Gotlandshem, vilket rimligtvis innebär att fler lägenheter kan få inre underhåll. Jag tror att folk kommer att acceptera det här när de ser hur det blir i praktiken.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.