Annons

Taxorna dyrast i Älvkarleby och lägst i Uppsala

Älvkarleby Hyresgästerna i Älvkarleby kommun har länets högsta taxekostnader. Lägst är avgifterna i Uppsala, visar Nils Holgersson-undersökningens slutrapport för 2014.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om de olika delrapporterna i Nils Holgersson-undersökningen, senast om priserna på vatten och avlopp. Nu har slutrapporten kommit, som sammanställer samtliga taxekostnader. I Uppsala län betalar Älvkarlebyborna mest – 1951 kronor per månad – medan Uppsalaborna kommer billigast undan med en månadskostnad på 1687 kronor. Det är en skillnad på 16 procent och på 3 168 kronor per år.

Det senaste året har priserna för el, värme, avfall och vatten höjts med 3,4 procent i Uppsala län. Det är betydligt mer än genomsnittet i landet som ligger på 2,1 procent.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Priserna är högst i länets mer glesbefolkade kommuner. En av orsakerna är att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd. Men det är inte hela förklaringen.

Annons

– Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag och där de har liten möjlighet att påverka priserna, säger Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

Kommuner med högst månadskostnad för en genomsnittlig trea:

Annons
Älvkarleby 1 951 kr
Håbo 1 887 kr
Heby 1 855 kr


Kommuner med lägst månadskostnad för en genomsnittlig trea:

Uppsala 1 687 kr
Enköping 1 700 kr
Tierp 1 797 kr

Fakta: Nils Holgersson-undersökningen

I Nils Holgersson-rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar. Rapporten görs av Hyresgästföreningen, Sabo, HSB och Riksbyggen.

Läs också Jättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.