HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Testpiloter på Restad Gård

Vänersborg "Att bo i Sverige". Så heter Hyresgästföreningens kapitel i den välkomstbok som ska ges ut tillsammans med LO och ABF. Hem & Hyra träffade Ehaa Daghstani, en av testpiloterna.
,

Hur söker man lägenhet? Varför är det så viktigt med hyreskontrakt? Och vad säger hyreslagen? 

Det är frågor som besvaras i den välkomstbok som Hyresgästföreningen just nu håller på att ta fram tillsammans med den fackliga sammanslutningen LO och studieförbundet ABF. 

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Kapitlet som Hyresgästföreningen tagit fram har rubriken ”Att bo i Sverige”. Det har nu provlästs av ett hundratal asylsökande på Restad Gård i Vänersborg. 22-åriga Ehaa Daghstani, från Syrien, är en av dem. 

– Både texten och kursen var jättebra. Det är så mycket vi måste lära oss och förstå om det svenska samhället. Som till exempel att man måste ställa sig i bostadskö så snabbt som möjligt. Och att man aldrig ska låta sig luras till att hyra en lägenhet svart, säger hon. 

När Hem & Hyra på måndagen träffar Ehaa på Restad Gård är även en delegation från Hyresgästföreningen, LO och ABF på besök. Det var Maria Hjelm, regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg, Anna Tokcan kommunikatör i samma region, Sannah Bäcklin, ombudsman på LO:s Stockholmskansli samt ABF:s verksamhetschef Ewa Lantz. 

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

De ville veta hur boendekapitlet och kursen, som bygger på det, har tagits emot av såväl asylsökande som kursledare .

– Intresset för kursen har varit stort och utvärderingen som vi gjort efteråt visar att det här är en viktig och lyckad satsning, säger Helena Löhman, verksamhetsutvecklare för ABF på Restad Gård. 

Från LO kommer man ta fram ett kapitel om yrkeslivet medan ABF fokuserar på skola och utbildning. 

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Ambitionen är att alla som kommer till Sverige ska få en sån här bok och att den ska vara en hjälp genom hela asylprocessen, säger ABF:s verksamhetschef Ewa Lantz. 

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.