Annons

Tidskrävande gränskontroller inte skäl nog att hyra ut i andra hand

Malmö När Malmöparet separerade ville pappan hyra ut lägenheten till mamman som bodde kvar med deras två gemensamma barnen. MKB sade nej. Hon får inte heller ta över kontraktet.

Det var pappan som skrev på kontraktet när familjen flyttade in i trean på Augustenborg i Malmö för snart fem år sedan. Efter att paret hade separerat började pappan studera i Danmark och ville då hyra ut lägenheten i andra hand till mamman. Hon bodde kvar med med deras två gemensamma barn och har gjort det fram tills idag.

MKB sade nej, motiverat med att studieorten låg för nära och pendlingstiden inte var tillräckligt lång. Pappan ville åka kollektivt och menade att pendlingstiden i själva verket blev mycket längre än vad Skånetrafikens reseplanerare anger. Anledningen: de tidskrävande gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Kontrollerna beslutades under hösten 2015 som ett försök av regeringen att bättre kunna hantera den stora mängd flyktingar som kommit till Sverige på kort tid.

Eftersom andrahandsuthyrningen nekades gick pappan till hyresnämnden med ett krav på att få skriva över lägenheten på sin exfru. Kvinnan saknar inkomst men pappan menade att hennes nya mans inkomst borde bara tillräckligt hög för att kunna skriva kontrakt.

Annons

Kvinnan skrev i ett brev till MKB och Hyresnämnden att en förlust av bostaden skulle få mycket negativa konsekvenser för både hennes egna studier och barnens förskolegång. Svaret från MKB blev åter nej, nu motiverad med att den nya familjekonstellationen inte levde upp till bostadsbolagets ekonomiska krav. Kvinnas nya make har en ordnad ekonomi men tjänar alldeles för lite, enligt hyresvärden. Sena hyresinbetalningar för lägenheten bidrog även till MKB:s beslut.

Läs ocksåTog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor

Nu ska frågan om lägenhetens och barnfamiljens framtid avgöras i hyresnämnden.

Annons

Gå gärna in och gilla Hem och hyras Facebooksida för Skåne och följ våra nyheter där.

Läs ocksåNils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor"
Läs också Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.