HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tillfälliga lägenheter åt branddrabbade

Göteborg Närmare 200 personer är tillfälligt hemlösa efter storbranden i Kortedala. Bostadsbolaget Poseidon letar nu i sitt bestånd efter ersättningslägenheter under renoveringen.
Foto: Gustaf Görfelt
Branden på Decembergatan började i ett kök, men spred sig över vinden och ner i fasaderna. Sammanlagt 75 lägenheter fick utrymmas och det handlar om många månader av renovering innan återflytt kan bli aktuell. Arkivfoto.

– Vi pratar med hyresgästerna om deras belägenhet. Sedan gör vi en behovsanalys av vad för sorts bostad de behöver. Vi samarbetar med försäkringsbolagen och hoppas kunna få fram lämpliga bostäder under denna eller nästa vecka, säger Johannes Wallgren, Poseidons distriktschef i Kortedala.

Var i Göteborg de boende kommer att erbjudas lägenheter beror på hushållets situation.

Läs ocksåSlarv med spisen avslöjade misstänkt cannabisodling

– Vi utreder om det finns hinder eller särskilda behov. Till exempel om man har barn som går i skolan här, eller om det är hyresgäster som är äldre, funktionshindrade eller sjuka. Får man en mindre lägenhet än den man haft tidigare så sänks hyran, men det ska aldrig bli dyrare än innan, säger Johannes Wallgren.

I det akuta läget har de evakuerade hyresgästerna fått hjälp med korttidsboende via försäkringsbolagen, eller, om de saknat försäkring, av individ- och familjeomsorgen.

Ingen människa skadades under storbranden, men många lägenheter är rök-, vatten- och sotskadade. Mångas ägodelar också blivit skadade eller förstörts. Poseidon själva uppskattar renoveringskostnaderna av huset till minst 80 miljoner kronor.

Läs ocksåGlömde pasta på spisen - får betala 200 000 kronor

Frågan är: hur kunde det bli så här?

– Elden började i ett kök, men har sedan spridit sig upp i ett gammalt yttertak, som man byggt ett så kallat vattentak ovanpå i samband med en renovering. Sedan blev det en väldig fart, vi hade ingen möjlighet att stoppa det, säger Räddningstjänstens insatschef Lars Magnusson.

Räddningstjänsten lät taket brinna av medan man evakuerade huset och arbetade för att hindra fortsatt spridning. Något som dock inte helt lyckades, eftersom glödbränder kröp ner under fasaderna. Eftersläckningen pågick ända fram till onsdag förmiddag. Då gav sig de sista brandmännen av och lämnade plats åt polisens tekniker.

Läs ocksåBrandmannens råd hjälper dig att överleva branden

Nu ska det utredas hur branden kunde sprida sig så fort. Vindar på flerfamiljshus ska vara sektionerade med brandväggar, men Lars Magnusson säger att han trots det kan tänka sig flera möjliga förklaringar till brandförloppet.

– När det handlar om oinredda vindar som den här så tillåter byggreglerna ganska stora sammanhängande ytor utan sektionering. Vi på räddningstjänsten är inte förtjusta i det, men så ser lagen ut, säger Lars Magnusson.

En annan möjlighet är att det rör sig om byggfusk i samband med renoveringen, som gjordes 1990.

– Det är inte säkert att sektioneringen har gått ända ner i bjälklaget. Det gamla platta taket från 50-60-talet har ju ingen ursprunglig sektionering eftersom det var ett yttertak. Det kanske de inte har tänkt på, säger Lars Magnusson.

Oavsett vad utredningen kommer fram till lär det bli nödvändigt att se över mängder med andra hus, både för Poseidon och andra bostadsbolag runtom i landet.

– Vi kommer att få utreda vårt övriga bestånd. Men först börjar vi självklart med det här huset, säger Johannes Wallgren.

Patrik Rydström bor granne med den brandskadade byggnaden och oroar sig för att hans eget hus kan ha samma säkerhetsbrister.

– Jag har både larm, vatten- och skumsläckare hemma. Men det hjälper ju inte om elden kan sprida sig från varsomhelst i byggnaden, säger han.

LÄS MER:

Många frågor efter branden

Frivilliga stöttar drabbade efter branden

Läs också Osäkert om ny lag skyddar ditt kontrakt vid brand Jan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i Landskrona

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.