Annons

Tioårig pojkes envishet knäckte hyresvärdens krav

Malmö Familjen El-Zein klagade under flera år på bristande underhåll. När de flyttade damp det ner ett kravbrev på 173 000 kronor. Nu tvingas hyresvärden gå med på en rejäl sänkning.

Redan när familjen flyttade in i sin lägenhet vid Dalaplan i Malmö var den i dåligt skick. Familjen klagade hos den dåvarande hyresvärden, men trots det genomfördes aldrig något underhåll av lägenheten. När familjen vände sig till hyresnämnden, för ett antal år sedan, lyckades nämnden aldrig delge den tidigare ägaren och därför prövades heller aldrig familjens krav på underhåll i hyresnämnden.

Men juristen på Hyresgästföreningen gav då familjen rådet att noga dokumentera hur lägenheten såg ut eftersom hon anade oråd.
– Jag brukar uppmana hyresgäster att dokumentera hur deras lägenheter ser ut när de flyttar. I detta fall poängterade jag det extra noga, säger Malou Gamborn, jurist på Hyresgästföreningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Den fotointresserade, då tio-årige, sonen tog rådet på allvar och genom åren både filmade han och tog hundratals bilder på olika brister i lägenheten. När familjen flyttade för två år sedan fick de en flyttfaktura på 173 000 kronor. Däribland ingick en post på 34 453 kronor för nytt kakel i badrum och wc, efter att hyresvärden återställt den handikappanpassning som krävdes till familjens dotter.
– Det ska inte hyresgästen stå för, utan kostnader för återställning av anpassade bostäder får hyresvärden vända sig till kommunen med, säger Malou Gamborn.

Den nya hyresvärd, som tog över huset år 2013, anklagade i stället familjen för att ha förstört lägenheten. När familjen, med hjälp av Hyresgästföreningen bestred fakturan, stämde hyresvärden familjen i tingsrätten. Nu landar det i förlikning och 1 500 kronor för en trasig ruta.

Annons

Att det gick som det gick beror på att familjen tidigt började dokumentera skadorna i lägenheten, menar juristen.
– Vi hade en mycket stark bevisning tack vare att sonen älskar att fotografera. Hyresvärden borde ha tänkt över sin bevisning och vad det innebar att skicka ett så stort krav till tingsrätten. Det har vållat stor oro och stort obehag för familjen, säger Malou Gamborn.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

Abdul El-Zein är mycket lättad över att ha konflikten med hyresvärden bakom sig.
– Till sist vann vi, tack vare Hyresgästföreningen och tack vare min sons fotograferande. Jag har varit väldigt stressad över det här och har ringt till juristen och varit orolig. Det kändes oerhört orättvist att vi skulle betala renoveringen av lägenheten när den förre hyresvärden inte gjorde något på alla år då vi bodde där. Nu berättar jag för alla jag träffar att man har rätt att ställa krav på underhåll i en hyresrätt. Men de som bor kvar i huset är rädda för att drabbas av samma sak som vi, säger Abdul El-Zein.

Familjen valde att köpa en villa i stället för att bo kvar i sin hyreslägenhet.

Annons

Hem & Hyra har inte lyckats nå hyresvärden.

Läs ocksåJuridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador
Läs också Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.