Annons

Tonårens dyra mobilabonnemang gör 23-årige Max hemlös

Borås Som nybliven student såg han bara möjligheter, tog mobilabonnemang och tänkte att det löser sig. Sedan kom straffet - prickar hos Kronofogden och hemlöshet. ”Jag tillåts inte att bli vuxen på riktigt, på grund av mina dumheteter. Jag har jobb, förtroendeuppdrag och stadig inkomst. Men det räknas inte”.
Kronofogdeskulder, hemlöshet,
Foto: Kajsa Wedberg
Max sover hos kompisar, på en parkbänk eller i nattbussen. Ett eget kontrakt på en lägenhet ligger lpngt bort på grund av ungdomssynder som ledde till skulder hos Kronofogden.

Han sitter i sin mammas soffa. Vi kallar honom Max, för han orkar inte gå ut med namn och bild. Livet som hemlös är tufft nog i en mellanstor stad och alla behöver inte veta hur han lever vid sidan av sitt jobb. Han drar upp benen och fingrar på Kalle anka-muggen. Det är en ledig dag från jobbet och då är det en hel del som ska fixas. Det blir en tur till Skattemyndigheten för fortsatt strid om var han ska vara folkbokförd som bostadslös.

Max är 23 år. Han sover på någon kompis soffa eller madrass på golvet. Just nu slipper han i alla fall sova utomhus. Hemma hos mamma kan han inte bo, då hon inte har plats eller möjlighet att hysa en vuxen man. Detta har Hem & Hyra berättat om i ett tidigare reportage.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Max undrar om han ska behöva vara missbrukare för att få hjälp av samhället.

Vi börjar vid tiden när Max drog på sig skulderna som idag påverkar hela hans liv och framtid. Han säger att han alltid har haft svårt att hantera pengar och när friheten kom i samband med 18-årsdagen och studenten då var det fritt fram att teckna mobilabonnemang. Det blev några dumma, mindre genomtänkta affärer, som de flesta gör någon gång i livet. Tanken på att det skulle bli skulder som raserade hans fortsatta liv fanns inte just då.

Djup depression

Men snart kom verkligheten i kapp. Max hade inte inkomst för att klara av att betala skulderna han dragit på sig. Månadskostnaderna blev till skulder, inkassokrav. Max hamnade i en djup depression, vilket förvärrade situationen ytterligare, då han inte orkade jobba. Han drog sig inom sitt skal och såg ingen mening med att öppna sin post – sina kravbrev. Räkningarna förföll och hamnade hos Kronofogden. Och det var då det blev problem på allvar, för en betalningsanmärkning betyder att man blir svartlistad från så mycket i livet. Det blir totalstopp att få en lägenhet i det kommunala bostadsbolaget till exempel. Så trots att han idag har en fast, ganska bra månadsinkomst, inga hyresskulder och god ekonomi är han prickad för flera år framöver.
I dag görs det i stort sett alltid en kontroll av skulder om man vill hyra en bostad. Så även i Max fall. Så trots flera år i den kommunala bostadskön är det tvärstopp för Max att få en egen lägenhet. Det var också det som ställde till det ytterligare för honom, då han varit hemlös och inte haft någon adress. I samband med det blev en räkning obetad. Att man inte har en adress och kan ta emot sitt krav är ingen ursäkt. Man har alltid skyldighet att betala sina räkningar.
– Jag hade precis kommit i kapp med min kronofogdeskuld. Då hamnade en ny där, och jag är tillbaka på ruta ett, säger han uppgivet.
Nu får han inte ens visa intresse för lägenheter hos kommunala Bostäder i Borås. Han måste vara skuldfri och det måste gå ett år utan nya skulder hos Kronofogden.
– Det var som att få benen undanslagna igen, säger Max.

En käftsmäll

Det innebär att Max får finna sig i ytterligare minst ett år utan bostad, att tvingas sova på soffor hos kompisar, i något vindskydd, eller på en nattbuss.
– Mina kompisar har ju inga lyxiga treor, utan det är små lägenheter där jag i bästa fall kan låna en soffa en eller ett par nätter. Mina ägodelar har jag kvar hos pappa, men där kan jag inte bo.

– Jag vet att Bostäder i Borås har hårda krav, men slaget blev ändå en riktig käftsmäll att bli spärrad från att ens visa intresse för en lägenhet. Det knäckte mig fullständigt att jag åter igen är så långt från en egen bostad. Jag gör allt i min makt för att komma i fas med mitt liv. Jobbar, betalar av mina skulder, nu får jag inte ens visa intresse för en lägenhet.
Han säger att ett opersonligt brev meddelat att han nu är ute ur systemet.

Efterlyser medmänsklighet

– Jag trodde att ett allmännyttigt, kommunalt bostadsbolag skulle kunna visa lite medmänsklighet. Om de hade tagit en personlig kontakt, om jag hade fått chansen att förklara, visa upp vilket liv jag lever idag. Men nej, bara ett kallt konstaterande att jag är spärrad från att visa intresse för en bostad.
– Jag är inte missbrukare men jag hänvisas till ett liv i ren misär.
Har du försökt få ett socialt kontrakt?
– Nej, jag är troligen alldeles för principfast. Jag vill inte vara övervakad dygnet runt. Jag ska inte behöva vara övervakad. Jag är en skötsam person. Jag gjorde misstag när jag var 18 år. Det ska inte betyda att jag behöver vara övervakad av sociala myndigheter idag, bara för att jag vill ha ett eget hem, en dörr att stänga bakom mig.
– Jag har en mental vägg, och det är inte jag som byggt upp den. Jag känner att jag har blivit sviken av samhället ända sedan jag var liten. Redan i förskolan och det gör kanske att jag tar det mer personligt än jag borde göra, säger Max. Men det är svårt att ta sig igenom.

Annons
Vill skriva poesi

– Drömmen är ett eget hem där jag kan stanna, stänga min dörr, syssla med musik, skriva poesi och ta hem mina vänner. Jag vill slippa oroa mamma, så hon inte behöver ringa flera gånger om dagen och fråga om jag vet var jag kan övernatta, om jag mår bra, om jag har det bra.
När Hem & Hyra frågar de större kommunala bostadsbolaget vilka krav de har för att teckna kontrakt med en hyresgäst svara alla att det krävs att man är skuldfri och inte har några betalningsanmärkningar. Men ett par av bolagen, bland annat Skövdebostäder, tipsar om att man ska söka upp bolaget personligen, visa sin ekonomi och förklara hur man fått sin betalningsanmärkning.
Det finns även privata bostadsbolag som kan tänka sig att hyra ut till någon med skulder, om man kan visa att man har ekonomi som räcker till hyran och att man betalar via autogiro.

Kommunen kan ge råd och stöd

Rebecca Albert är enhetschef Individ- och familjeomsorgsförvaltningen i Borås. Hon säger att det finns visst stöd för hemlösa att få, men det är inte helt enkelt för en som hamnat i den situationen som Max har gjort..

– Vi har inga bostäder att erbjuda. Socialtjänsten är inte en bostadsförmedling. Vi erbjuder i första hand råd och stöd och i vissa fall kan vi stötta, kanske till ett andrahandskontrakt, säger hon.

Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Men det görs alltid en utredning först och hon säger att missbruk inte är en självklar väg för att få hjälp till en bostad.

– Det är aldrig så att en person med missbruksproblematik får en bostad genom socialtjänsten bara för att hen har problem med missbruk. Det ska vara kombinerat med andra svårigheter. Och dessutom är bostaden en del i en rehabilitering där det också kombineras med vård och stöd.

Men du kan förstå Max känsla när han ser att bekanta till honom som missbrukar får bostad, medan han, som har jobb och inkomst men skulder, inte kan få någon hjälp?

Läs ocksåHuset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig”Marjo Kiviluoma sitter med sin hund i lägenheten som räddningstjänsten dömde ut. Nu har hon blivit hemlös.

– Ja, självklart förstår jag den frustrationen. Det finns dock inga snabba, enkla sätt, att lösa en sådan här situation, säger Rebecca Albert.

Kommunen kan också erbjuda stöd för en person som har svårigheter att hantera sin ekonomi.

Annons

– Att vara socialt utsatt är ju inte alltid missbruk, utan kan vara att man inte kan hantera sin ekonomi. Max kanske kan ha hjälp av budget och skuldrådgivare, kanske en god man, men det kräver att man själv vill ha det. Att kunna visa för en hyresvärd att man betalar allt på autogiro borde kunna visa att han är en lämplig hyresgäst som gör vad han kan för att räkningar betalas i tid och så också en hyra till en hyresvärd, säger hon.

Personligt besök

Att de kommunala bostadsbolagen har väldigt strikta regler för att hyra ut sina lägenheter gör det svårt för någon med betalningsanmärkningar att få en bostad. Men flera av de bostadsbolag Hem & Hyra varit i kontakt med säger att det kan löna sig att personligen söka upp uthyrarna och visa sin ekonomi, och hur man hanterar den. Kan man, som i Max fall, visa att det är en olycklig omständighet som gjort att man fått en kronofogdeskuld, kanske det går att lösa med ett personligt möte.

Rebecca Albert säger att det är viktigt att stötta Max och andra personer som är i hans situation att ta steget att söka sig till socialtjänsten om man inte lyckas lösa sin bostadssituation på egen hand.

– Jag kan inte säga hur utfallet blir, men det är mycket möjligt att vi gemensamt kan hitta något sätt för honom eller andra personer i en hemlös situation att få en egen bostad, säger hon. Man ska självklart inte behöva sova utomhus eller under lång tid bo på kompisarnas soffor. Alternativ som finns är att personen använder sin lön till att hyra in sig på vandrarhem och en annan möjlighet är att bo på kommunens akutboende.

 

 

Fakta: Att tänka på

Du är ansvarig för att betala fakturan i tid, oavsett om du har fått fakturan eller inte.

Om du har fått ett krav som är felaktigt är det viktigt att du skriftligen kontaktar den som har skickat kravet för att bestrida (protestera).

Ett krav från Kronofogden betyder inte att du automatiskt får en betalningsanmärkning. Du har möjlighet att betala kravet eller bestrida kravet om det är felaktigt.

Om du inte svarar på ett krav från Kronofogden kan du få en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning finns kvar i tre år och kan göra det svårt att till exempel hyra bostad, låna pengar eller teckna abonnemang.

Om du behöver råd kring din ekonomi kan du kontakta din kommunala budget- och skuldrådgivning.

Källa: Hallå konsument

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.