Annons

Jessica tvingas neka hemlöse sonen sängplats: ”Kan förlora vår försörjning”

Borås Att låta sin vuxna son sova över en iskall vinternatt om han inte har någonstans att ta vägen. Det är en självklarhet för de flesta föräldrar. Men för Jessica är det omöjligt. Hon riskerar sin och tonårsdotterns försörjning.
Foto: Kajsa Wedberg
Den desperata mamman säger: ”Om han haft en egen bostad hade ingen höjt på ögonbrynen över att han varit kattvakt eller sovit över här på soffan ibland. Det hade både varit tillåtet och självklart, men just för att han är bostadslös så är det inte tillåtet.”

Som sjukpensionär, med bostadstillägg, vågar Jessica inte låta sonen sova över ens när det är kris.

Hon vill vara anonym och heter egentligen något annat. Men hon vill berätta. Om Skatteverket skulle göra en kontroll när sonen är på besök, finns det risk att myndigheten ser honom som boende hemma hos henne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vi träffas i Jessicas lägenhet i centrala Borås. Här har tonårsdottern ett litet krypin, Jessica har ett sovrum och ett kombinerat kök och vardagsrum. Det är här som Skatteverket menar att Jessicas son också kan bo.

Men det skulle inte gå, säger Jessica.

– Lägenheten är inte gjord för två vuxna människor med olika liv. Och dessutom en tonårstjej som har stort behov av att kunna stänga om sig.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Det var när den vuxne sonen och hans pappa inte kunde bo tillsammans längre som problemen hopade sig. Jessica berättar om bakgrunden till att hon nu känner tvingad att välja mellan sina barn, tonårsdottern och den snart 25-årige sonen. För henne är det tydligt att han lider av psykisk ohälsa, men han har aldrig blivit ordentligt utredd och inte fått någon diagnos.

Att hålla i pengar, att se om sin ekonomi och sitt liv, har aldrig fungerat för sonen. Som 18-årig skaffade han telefonabonnemang han inte kunde betala, tog kortfristiga lån, fick skulder och hamnade hos Kronofogden. Sedan dess har han ansetts olämplig att hyra en lägenhet.

– När han så blev utkastad av sin pappa insåg han att det inte gick att få en lägenhet, säger Jessica.

Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

För att få en egen bostad krävs att man skött sin ekonomi klanderfritt i flera år. Det har inte hennes son lyckats med.

– Nu har han jobb sedan ett par år tillbaka. Det sköter han perfekt. Jag har sett till att han har sina fasta kostnader på autogiro och det fungerar också bra. Sedan rinner pengarna iväg och han har inget kvar efter några dagar. Men det fasta är i alla fall avklarat.

Hem & Hyra har i en rad reportage visat hur folkbokföringslagen slår mot samhällets mest utsatta. Hur människor som saknar boende skrivit sig på fel adress för att kunna hantera sina liv. De flesta, hela 66 procent, av åtalen efter den nya lagen, har väckts i Västsverige. Jessicas son har ingenstans att bo. Han har ingen adress. Jessica ­berättar:

– Skatteverket ville tvångsskriva honom här hos mig och därmed bli av med problemet, oavsett vad det får för konsekvenser för mig och mitt andra hemmavarande barn. Jag är sjukpensionär, har både bostadsbidrag och bostadstillägg. Detta skulle dras in om han bor här, ­vilket han ju alltså inte gör. Jag är försörjningsskyldig för mitt minderåriga barn och ­riskerar nu att förlora halva min försörjning, säger hon.

– Det är olagligt att vara skriven på fel adress, men man måste vara skriven någonstans.

Annons

Handläggaren som hanterade detta hävdade att jag sagt att sonen ”sover här två, tre nätter i veckan”. Det skulle jag aldrig säga. Varför skulle jag ljuga om något som jag vet sänker mig själv, det är ju fullkomligt absurt.

Jessica ställer sig frågan om detta drabbar många i Sverige och är det då så att vi har betydligt fler hemlösa än statistiken visar?

– Blir man tvingad att skriva sig någonstans där man egentligen inte bor, då blir ju statistiken helt missvisande.

Hon har även fått rådet att gå i borgen för sonen, för att han ska kunna få en egen lägenhet.

– Men vem vill ha en sjukpensionär med minimal inkomst som borgenär? säger Jessica uppgivet

Förutom problemet med var sonen ska ha sin adress lever Jessica med den ständiga oron över var han sover nu. Är det på en buss, i en trappuppgång, eller har han den här natten fått sova över hos någon kompis?

Jessicas dröm är att sonen får en egen bostad och det boendestöd han behöver. ”Så kan jag vara förälder och ge det stöd jag kan”, säger hon. ”Tänk att få sitta i hans lägenhet och ta en fika”.

Jessica låter honom inte ens sova på soffan en enda natt när det är kris. Är hon bortrest får hon skaffa en annan kattvakt. För vad händer om Skatteverket gör en stickprovskontroll just då? Förlorar Jessica sin försörjning för sig och sin hemmaboende dotter?

– Det är som att leva i en mardröm, säger Jessica.

– Om han haft en egen bostad hade ingen höjt på ögonbrynen över, att han varit kattvakt eller sovit över här på soffan ibland. Det hade både varit tillåtet och självklart, men att just för att han är bostadslös så är det inte tillåtet. Just den situationen blir så absurd. Man sparkar på den som ligger ner genom att göra det omöjligt för en hemlös och dess familj att tillfälligt hjälpa, att få en trygg plats att sova på ens under några få nätter.

Tobias Wijk är verksamhetsexpert på Skatteverket. Han säger att om man helt saknar bostad kan man få skriva sig på kommunen. Man ska inte blanda ihop folkbokföring och särskild postadress.

– Sin post kan man ha ställd till en ­arbetsplats eller till exempel sin mamma. Men man ska vara skriven där man huvudsakligen bor.

När det gäller Jessicas son håller han med om att det kan bli ett problem, om Skatteverket skulle göra en kontroll om sonen råkar sova över.

Så du skulle råda Jessica att ha en annan kattvakt om hon åker på semester?

Annons

– Jag kan inte råda. Men om det uppfattas som han bor där så kan det vara bra att kunna visa på att det inte är så, för att förenkla för familjen.

Tobias Wijk säger att Skatteverket kan folkbokföra en person på en adress utan att denne medverkar.  Man tar inte hänsyn till om övriga familjens ekonomi äventyras. Jessica skulle alltså kunna bli av med sitt bostadsbidrag.

– Ett beslut om folkbokföring är fristående från beslut om ersättningar och förmåner. Sedan kan det vara underlag inför ett beslut om förmåner, säger han.

– Jag har inte hela bilden av utredningen och ska inte föregå vad en sådan utredning kommer fram till. Om man kommer fram till att han har starkast anknytning dit så kan det finnas skäl att folkbokföra honom tillsammans med sin mamma.  Normalt får han en fråga för att beskriva var han sover och hur han har sin dygnsvila över en viss period och utifrån det får det göras en bedömning av vart han ska anses bosatt folkbokföringsmässigt.

Kan vuxna barn vara skrivna hos föräldrar fast de inte bott där på många år?
– Om de inte är bosatta där så är det en felaktig folkbokföring. Men ett fel kan i vissa fall varit långvarigt om vi inte har fått någon indikation eller uppgift om felaktigheten. Man ska normalt ska man vara folkbokförd där man har sin regelmässiga dygnsvila, går en inte att fastställa så kan man bli folkbokförd där man har starkast anknytning. Det finns inget uttryckt krav på dygnsvila för att ha en starkaste anknytning. Anknytning kan vara familj, arbete eller liknande, men måste inte vara.

Kan det anses som ett brott i så fall, och var går gränsen för att det anses brottsligt?

– Underlåtenhet att lämna en flyttningsanmälan kan vara brottsligt. Men folkbokföringsbrottet är ett uppsåtsbrott, det är sannolikt så att i ett fall som detta är det tveksamt om det skulle leda till brottsanmälan och åtal.

Två veckor efter att vi träffat Jessica berättar hon att sonen, efter många om och men, får tillåtelse att skriva sig på kommunen. Risken att hon blir av med sitt bidrag är alltså avvärjd – för nu.

– Han fick till slut ett besked om att Skatteverket lade ner utredningen då bostad ej gick att påvisa. Men han fick ingen hjälp med vad han ska göra nu, så han fick skriva tillbaka och fråga vad som gäller till exempel med hans post.

– Vi ska åka till Skatteverkets kontor för att försöka få hjälp att fixa det. Sen kanske han kan få ha en ”särskild postadress” till mig, säger Jessica.

Men sonen är fortfarande hemlös. Han kan fortfarande inte sova över. För då riskerar de att beslutet rivs upp.

(Jessica heter egentligen något annat)

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.