Annons

Topbostäder höjer hyrorna

Gällivare Topbostäder höjer hyrorna med 2,15 procent från och med årsskiftet.

Topbostäder hade krävt att få höja hyrorna med 6,67 procent. Ett högt krav, det högsta i Norrbotten i år,  som motiverades med att bostadsbolaget var tvunget att täcka upp avkastningskravet på fyra procent som ägaren, Gällivare kommun, beslutat om.

Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen bantades kravet rejält och parterna kom överens om en hyreshöjning på 2,15 procent.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Läs mer om hyresförhandlingarna i Gällivare

Annons
Bostadsföretag Hyreshöjning 2013 Hyreskrav 2013 Hyreshöjning 2012
Arvidsjaurhem 3,70% 2,40 3,40 %
Bodenbo 1,50% 3,19% 2,65%
Kalixbo 4,07% 1,95%
Matarengihem 1,46% 4,16% 1,80%
Pajalabostäder 3,90% 2,75%
Pitebo 3,50% 2,30%
Topbostäder 2,15% 6,67% 3,15%
Överkalixbostäder 4,20% 2,40%

Läs också Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar

Topbostäder höjer hyrorna

Gällivare Efter tre månaders förhandlingar höjs hyrorna för Topbostäders hyresgäster. Men du får en lägre höjning om du bor i Malmberget.

Årets hyresförhandlingar mellan Topbostäder och Hyresgästföreningen var segdragna. Parterna kom inte alls överens och Hyresmarknadskommittén fick kallas in för både medling och prövning.

Topbostäder gick ut hårt och krävde 12,66 procents höjning. Ett krav som låg skyhögt över de andra kommunala bolagens hyreskrav i Norrbotten. Anledningarna till det höga kravet var höjda kommunala taxor, framför allt priset på fjärrvärme som steg med 9,5 procent första januari i år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu har alltså parterna kommit överens. Hyreshöjningen stannar på 3, 15 procent efter Hyresmarknadskommitténs prövning. Hyresgästföreningen fick igenom ett krav som diskuterats länge. För första gången blir hyreshöjningen i Malmberget lägre än i Gällivare.

– Störningarna och servicen i Malmberget blir sämre för varje år som går. LKAB är inte ännu villiga att ersätta för dessa störningar. Vi gör därför ett första försök att genom förhandlingar med Topbostäder ändra hyressättningen i Malmberget, säger Sten Fors, Hyresgästföreningen.

Uppgörelsen innebär att Topbostäders hyresgäster i Gällivare får en hyreshöjning med 29,23 kronor per kvadratmeter och år, vilket för en normaltrea på 70 kvadratmeter innebär 170 kronor mer i månaden.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Bor du däremot hos Topbostäder i Malmberget höjs din hyra med 18 kronor per kvadratmeter och år, vilket för en lägenhet på 70 kvadrat blir 105 kronor i månaden.

Höjningen gäller från första januari vilket innebär att hyresgästerna får betala retroaktivt. Därför blir hyreshöjningen den dubbla på avierna för april, maj och juni.

Behovet av underhåll och renoveringar uppges vara stort hos Topbostäder. Hyresgästföreningens förhandlare Sten Fors tycker dock att det är dags för Topbostäder att se över sin organisation och sina kostnader.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

– Det har vi tyckt länge. Topbostäder sålde 100 lägenheter förra året, men har kvar samma organisation och kostnader. Det är ett av få kommunala bolag i Norrbotten som har egen anställd personal för reparationer. Det är ovanligt att ha en så stor stab som Topbostäder, man tar ju även in entreprenörer, trots att man har eget folk.

Annons

Till detta ska läggas Gällivare kommuns föreslagna avkastningskrav på 7,5 procent för Topbostäder. Ett vinstkrav som dock stoppades i kommunstyrelsen och gick vidare till fortsatt utredning.

– Jag tror inte att politikerna förstår konsekvenserna av om de skulle besluta om ett avkastningskrav på 7,5 procent. Det skulle innebära hyreshöjningar på ett par 100 kronor per kvadratmeter och år för hyresgästerna. Nej, Topbostäder måste i stället ta sig en funderare över hela sin organisation och hur bolaget ska bli mer kostnadseffektiva.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.