HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Topbostäder höjer hyrorna

Gällivare Topbostäder höjer hyrorna med 2,15 procent från och med årsskiftet.

Topbostäder hade krävt att få höja hyrorna med 6,67 procent. Ett högt krav, det högsta i Norrbotten i år,  som motiverades med att bostadsbolaget var tvunget att täcka upp avkastningskravet på fyra procent som ägaren, Gällivare kommun, beslutat om.

Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen bantades kravet rejält och parterna kom överens om en hyreshöjning på 2,15 procent.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

Läs mer om hyresförhandlingarna i Gällivare

Annons
Bostadsföretag Hyreshöjning 2013 Hyreskrav 2013 Hyreshöjning 2012
Arvidsjaurhem 3,70% 2,40 3,40 %
Bodenbo 1,50% 3,19% 2,65%
Kalixbo 4,07% 1,95%
Matarengihem 1,46% 4,16% 1,80%
Pajalabostäder 3,90% 2,75%
Pitebo 3,50% 2,30%
Topbostäder 2,15% 6,67% 3,15%
Överkalixbostäder 4,20% 2,40%

Läs också Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar" Gaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd” Topbostäders vd får sparken – efter kommunens utredning om kränkningar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan

Topbostäder höjer hyrorna

Gällivare Efter tre månaders förhandlingar höjs hyrorna för Topbostäders hyresgäster. Men du får en lägre höjning om du bor i Malmberget.

Årets hyresförhandlingar mellan Topbostäder och Hyresgästföreningen var segdragna. Parterna kom inte alls överens och Hyresmarknadskommittén fick kallas in för både medling och prövning.

Topbostäder gick ut hårt och krävde 12,66 procents höjning. Ett krav som låg skyhögt över de andra kommunala bolagens hyreskrav i Norrbotten. Anledningarna till det höga kravet var höjda kommunala taxor, framför allt priset på fjärrvärme som steg med 9,5 procent första januari i år.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Men nu har alltså parterna kommit överens. Hyreshöjningen stannar på 3, 15 procent efter Hyresmarknadskommitténs prövning. Hyresgästföreningen fick igenom ett krav som diskuterats länge. För första gången blir hyreshöjningen i Malmberget lägre än i Gällivare.

– Störningarna och servicen i Malmberget blir sämre för varje år som går. LKAB är inte ännu villiga att ersätta för dessa störningar. Vi gör därför ett första försök att genom förhandlingar med Topbostäder ändra hyressättningen i Malmberget, säger Sten Fors, Hyresgästföreningen.

Uppgörelsen innebär att Topbostäders hyresgäster i Gällivare får en hyreshöjning med 29,23 kronor per kvadratmeter och år, vilket för en normaltrea på 70 kvadratmeter innebär 170 kronor mer i månaden.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

Bor du däremot hos Topbostäder i Malmberget höjs din hyra med 18 kronor per kvadratmeter och år, vilket för en lägenhet på 70 kvadrat blir 105 kronor i månaden.

Höjningen gäller från första januari vilket innebär att hyresgästerna får betala retroaktivt. Därför blir hyreshöjningen den dubbla på avierna för april, maj och juni.

Behovet av underhåll och renoveringar uppges vara stort hos Topbostäder. Hyresgästföreningens förhandlare Sten Fors tycker dock att det är dags för Topbostäder att se över sin organisation och sina kostnader.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

– Det har vi tyckt länge. Topbostäder sålde 100 lägenheter förra året, men har kvar samma organisation och kostnader. Det är ett av få kommunala bolag i Norrbotten som har egen anställd personal för reparationer. Det är ovanligt att ha en så stor stab som Topbostäder, man tar ju även in entreprenörer, trots att man har eget folk.

Annons

Till detta ska läggas Gällivare kommuns föreslagna avkastningskrav på 7,5 procent för Topbostäder. Ett vinstkrav som dock stoppades i kommunstyrelsen och gick vidare till fortsatt utredning.

– Jag tror inte att politikerna förstår konsekvenserna av om de skulle besluta om ett avkastningskrav på 7,5 procent. Det skulle innebära hyreshöjningar på ett par 100 kronor per kvadratmeter och år för hyresgästerna. Nej, Topbostäder måste i stället ta sig en funderare över hela sin organisation och hur bolaget ska bli mer kostnadseffektiva.

Läs också Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.