HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Total omgörning när Knut Hahn får fria händer

Ronneby Det finns ingenting kvar i de två lägenheterna i Kallinge. Till och med några väggar är borta. Men när det är klart kommer det att vara två tipptopplägenheter att hyra ut.
Foto: Linda Alfons
, , , ,

För andra året i rad samarbetar Ronnebyhus med Knut Hahn-skolans program för inredning och design. Förra året var det tre lägenheter som fick en total omgörning och snabbt hyrdes ut till nöjda hyresgäster. I år är det två trerummare i Kallinge som får sig en omgång med kreativitet. Lägenheterna har stått tomma ett par år, men nu har efterfrågan på lägenheter ökat och få lägenheter är outhyrda. Därför har Ronnebyhus fått öka takten på upprustningen av lägenheter.

Totalt har eleverna tio veckor på sig att arbeta i lägenheterna, men planeringen började redan i höstas. Nu är de fulla av idéer och tar sig an den praktiska delen av projektet med full energi. Först måste allt rivas ut och redan här syns förändringar i lägenheterna. På Lindvägen jobbar Danielle Nordlund, Sandra Lövgren och Carolina Nilsson.

Läs ocksåFyra av tio i området godkänner inte renovering

– Vi har rivit en vägg här – det var kul, säger Sandra Lövgren.

Använde ni slägga då?

– Vi snackade om det att bara slå och slå, men det hade blivit för skitigt.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

– Vi körde tigersåg, berättar Carolina Nilsson.

I stället för den rivna väggen ska de bygga en öppen garderob mellan två mellanväggar. Tanken är att en säng ska placeras mot väggen i sovrummet. Sandra Lövgren visar och berättar.

– Och sen utsikten. Man tänker att man ligger i sängen och tittar ut.

Läs ocksåSlaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det senDaniel Carlenfors, Linda Danielsson och Marit Tollesson var med i kampen mot Stena Fastigheters renoveringsplaner 2012.

Där utanför fönstret syns en skogsbacke där den som ligger i sängen kan iaktta årstidernas växlingar. I badrummet ska det bli en ”grottliknande” dusch och genomgående är att elementen ska döljas av elementskydd.

– De är så fula de där rören som sticker ut, säger Danielle Nordlund.

Eleverna har fått fria händer – eller åtminstone har Ronnebyhus inte behövt säga nej till något ännu, säger Ronnebyhus projektledare Ola Olsson.

– Det är eleverna som ska göra lägenheterna och styla dem, men det ska passa alla, säger Örjan Karlsson som är lärare på inredning och designprogrammet.

Vågar ni det här?

– Jag tycker att vi måste. De som kommer in är de som säljer sina villor. Vi kan inte ha våra lägenheter som vi haft sedan 60-talet, säger Ola Olsson.

Örjan Karlsson är väldigt glad för samarbetet med Ronnebyhus.

– Detta har blivit guldläge för skolan att vi fått den här möjligheten av Ronnebyhus, det hade jag aldrig kunnat återskapa på skolan, säger Örjan Karlsson.

Tidigare har eleverna byggt och stylat i baracker som rivits ur efter att arbetet varit avslutat. Idén med samarbetet kommer från Pernilla Bökman, kommunikatör på Ronnebyhus:

– Jag var nere och tittade på de här barackerna och tyckte att det var jättesynd att man inte kunde använda det till att få nytta och glädje av.

– Vi får hoppas från skolan att detta fortsätter framöver. Nu kostar det inget för skolan, det är en pengagrej för skolan också, säger Örjan Karlsson.

I en lägenhet vid äppelgården jobbar Michell Johansson, Alexandra Jeppsson, Arne Håkansson och Michaela Rundgren. De river tapeter, ett otacksamt arbete, men genom att perforera de sex lagren tapet och låta dem stå med ett tjockt lager lim under en plastfilm över natten har det underlättats något.

– Vi kommer inte ändra så mycket, bara nytt golv och tapeter. Vi ska bredda dörrarna så de blir handikappanpassade och höja dörrarna också. Vi har inte bestämt hur det ska se ut – taket blir vitt i alla fall, säger Michell Johansson med ett leende.

– Det enda vi ska ändra är att flytta dörren från klädkammaren in till stora sovrummet, säger Alexandra Jeppsson.

Det gör det möjligt att använda klädkammaren antingen som ”walk in closet” eller kanske arbetsrum. I badrummet kommer de att sänka taket och sätta in spotlights.

Även Ronnebyhus personal får visa vad de går för och får utlopp för sin kreativitet i grannlägenheterna till de två som Knut Hahns elever gör om.

– Det är för att det ska bli en stor grej som vi kan visa upp, säger Pernilla Bökman, kommunikatör hos Ronnebyhus.

Eleverna har tio veckor på sig för arbetet innan lägenheterna ska visas upp i all sin prakt i slutet av maj. Förhoppningsvis har Ronnebyhus då lyckats låna möbler från möbelbutiker så att det ser mer hemtrevligt ut.

Hinner ni?

– Jaaa! Det är bara att ligga i, säger Carolina Nilsson.

Läs mer:

Remake hos Ronnebyhus som examensjobb

Läs också Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.