Annons

Trähus i Rågsved är åter beboeligt

Stockholm ​Ett av de tre hus på Bjursätragatan i Rågsved, som varit utdömda som bostäder, har fått klartecken av stadsbyggnadskontoret. Det intyg om brandsäkerheten som saknades har lämnats in och kommunen har hävt användningsförbudet.

​Fyravåningshuset dömdes ut som brandfarliga i höstas. Ett 30-tal hyresgäster stod därmed på bar backe, eftersom kontrakten upphört. Nitton av dem fick nya lägenheter via Fastighetsägarföreningen och några ordnade nytt boende på egen hand.

Nu har alltså Stadsbyggnadskontoret beslutat att användningsförbudet ska hävas. Anledningen är att de fått in det intyg från brandsakkunnig som tidigare saknats. Lars-Erik Rohdin, vd för byggaren Lelånghus, är hoppfull om utvecklingen:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nu börjar det förhoppningsvis flytta in folk igen, säger han.

Annons

Är det säkert att bo i husen nu?
– Det har det varit hela tiden. Vi har haft diskussioner med olika konsulter och nu har alla fått yttra sig. Brandsakkunnig har haft åsikter som vi nu gått igenom.

Vilka lärdomar tar ni med er?
– Det är väl enda fördelen, att vi lärt oss massor under resan. Naturligtvis tar vi till oss det här så att vi kan göra annorlunda. Egentligen är det inte så märkvärdiga åtgärder, men det är ju lättare att göra rätt från början än att ändra efteråt.

Annons
Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Lägre ner på gatan har bolaget byggt ytterligare två sjuvåningshus. De är fortfarande förbjudna att använda som bostäder.

Läs också Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.