HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trähusen på Åsbovägen kan bli Årets Bygge

Fristad I kväll avgörs det! Fristadbostäders trähus på Åsbovägen kan bli Årets Bygge 2016. "Det är hedrande och roligt att vårt lilla projekt är nominerat", säger vd:n Kjell-Ove Sethson.

Ett drygt år har gått sedan de första hyresgästerna kunde flytta in i Fristadbostäders trähus på Åsbovägen i Fristad. De två husen har totalt 44 lägenheter och sticker ut från mängden med fasad av cederspån. 

– Det är väldigt hedrande att vårt projekt här i lilla Fristad får synas i de här sammanhangen, säger Fristadbostäders vd Kjell-Ove Sethson, som kommer finnas på plats på Cirkus när vinnaren koras ikväll. 

Läs ocksåFristad – ett tryggt bo med guldkant

Bolaget bestämde sig tidigt för att tänka klimatsmart kring bygget på Åsbovägen. Följden blev att man redan vid upphandlingen slog fast att endast anbud där den projekterade energianvändningen var 60 kilowattimmar per kvadratmeter och år, eller lägre, kunde komma i fråga. Alltså, ju lägre energianvänding byggentreprenörerna kunde presentera, desto större chans att kamma hem jobbet. 

Vann gjorde lokala Fristad Bygg, som specialierat sig på industriellt träbyggande. Och resultatet blev de två funkisinspirerade höghusen på Åsbovägen. 

För att minska klimatbelastningen har husen stommar av trä istället för betong. Något som, enligt Sethson, halverar husens koldioxidutsläpp, jämfört med om man byggt samma hus med betongstomme. Allt utifrån en livscykelanalys beräknad på 50 år. 

Läs ocksåRamy Essam sjunger sig fri

Förra året belönades bygget med Borås stadsbyggnadspris. Nu har man alltså chans att bli Årets Bygge i Sverige.

– Jag förväntar mig inte att vi ska komma hem med ett pris. Vårt projekt är ju endast ett av 20 som ha nominerats och bland de utvalda finns ju till exempel motorvägsbyggen i miljarklassen. Men, som sagt, det är hedrande att få vara med, säger Sethson. 

(Red. anm. 2016-03-10: Tävlingen är nu avgjord och det blev Malmö Live som rymmer både konserthus, kongressanläggning och hotell som kammade hem priset. )

Läs ocksåFristadbor får högsta hyreshöjningen hittills
Fakta: Årets Bygge i Sverige

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns årliga tävling.
Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst.
Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.
Varje år nomineras totalt 20 projekt. 
Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. 
Vinnaren utses av en expertjury.

Läs också Liten hyreshöjning i Fristad Förhandlingen ajournerad
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.