Annons

Tre förhandlingar i Katrineholm – ett resultat

Katrineholm Nu är nästa års hyror klara i Katrineholm. Det blir en höjning från årsskiftet med 1,85 procent för lägenheterna både hos kommunala Kfab och de privata fastighetsägarna som omfattas av överenskommelsen.

Hyresgästföreningen har förhandlat parallellt med kommunala Katrineholmsbostäder (Kfab), Fastighetsägarna och Heimstaden.

Alla tre förhandlingarna resulterade alltså i en uppgörelse på nivån 1,85 procent. Det motsvarar 110 kronor mer i månaden för den som i dag betalar 6 000 kronor i hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har förhandlat separat. Men självklart har vi haft kontakt med varandra under resans gång. Att det blev samma resultat är inget konstigt. Det är ju samma kostnadsutveckling för alla fastighetsägare på orten, säger LeRoy Wentzel, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Jämförbara lägenheter ska också ha samma hyra enligt bruksvärdesprincipen. Ligger de rätt blir det samma årliga justering, konstaterar han.

Annons

Överenskommelserna gäller totalt 6 100 lägenheter i Katrineholm varav 4 300 i privatägda hyreshus.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Förhandlingarna var inte enkla, men vi lyckades komma överns efter att noga ha väg samman hyresgästernas intressen och bolagets, säger Anders Hördin, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation i en kommentar.

Bakom höjningarna ligger kostnadsökningar som företagen haft för löner till personalen och övrig fastighetsförvaltning.

Annons

– Vi är nöjda med resultatet och tycker att vi har hamnat på en rimlig nivå, säger Anders Hördin.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.