Annons

Tre miljoner i vinst när Hyresgästföreningen summerar 2016

Skåne Hyresgästföreningen i norra Skåne och södra Halland gör 2016 en vinst på tre miljoner kronor.
Foto: Anna Hultberg

De tre senaste åren har Region norra Skåne gått med vinst. Fyra miljoner 2014,  2,2 miljoner 2015 och nu med tre miljoner. Orsaken är framför allt en börsuppgång som ökat värdet på pensionsinsättningar till anställda. Då pensionerna är förutbestämda går överskottet in i föreningens kassa.

Är det läge att sänka medlemsavgiften?
– Nej, vi vet att detta inte kommer att fortsätta, och vinsten betyder att vi inte behöver höja medlemsavgiften på ett tag. På tolv år har vi höjt den en gång, med tre kronor, och det är extremt bra, säger Mikael Agerström, ekonomi- och administrations chef i regionen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hur kommer vinsten medlemmarna till godo?
– Förutom att vi inte behöver höja medlemsavgiften kan vi göra olika satsningar som till exempel ´Bobilen´ som ska ta ut mer i olika områden och närma oss medlemmarna.

Annons

Grundtanken är att Hyresgästföreningen varje år ska gå plus minus noll. Men en annan tanke är också att föreningen ska stå sig stark ekonomisk för att inte rubbas om till exempel fastighetsägare eller organisationer säger upp samarbetsavtal. Hyressättningsavgifter är en viktig inkomst för föreningen och är en avgift som hyresgästföreningen tar ut för att förhandla hyror. Avgiften är tolv kronor per lägenhet och månad och ingår i hyran.

Förutom hyressättningsavgifterna är medlemsavgifterna föreningens största inkomst. Region norra Skåne, där södra Halland ingår, har cirka 44 000 medlemmar. Medlemsavgiften är 82 kronor i månaden.
De stora utgifterna är personal- och lokalkostnader. Cirka 40 personer är anställda.

Annons
Läs ocksåHyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter"

 

Läs också Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.