Annons

Trelleborgsvärden ville chockhöja hyrorna

Trelleborg Ett trettiotal hyresgäster i Trelleborg riskerade saftiga hyreshöjningar. I vissa fall ville hyresvärden dubbla hyrorna. Men det blev inte riktigt som värden ville.
Foto: Kristina Wahlgren
Oroliga hyresgäster. Ronnie Reuterberg, Göran Åberg, Karolin Helgesson och Bara Ragnarsdottir.

Vi genar genom Ronnie Reuterbergs långsmala trädgård med solbränt gräs och barnbarnens pool till den asfalterade gården mellan två gulteglade tvåvåningshus. Förutom de två äldre hyreshusen äger värden fyra radhus. Ronnie Reuterberg bor i ett av dem och Bara Ragnarsdottir i ett annat. När vi träffas vet hyresgästerna bara om att deras nya hyresvärd vill höja hyrorna. Och inte så lite heller. För hyresgästerna i radhusen handlar det om en höjning med 56 procent eller 4 500 kronor i månaden.

Ronnie Reuterberg menar att han kommer att tvingas flytta med en ny kallhyra på nära 12 000 kronor.
– Det är inte klokt. Har vi inga rättigheter alls? Jag fattar inte vad hyresvärden håller på med, säger Ronnie Reuterberg.
–Det är helt galet, säger Bara Ragnarsdottir.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För Karolin Helgesson, som bor i en tvåa i ett av tvåvåningshusen, vill värden höja hyran med 1 500 kronor i månaden.  För hyresgästerna är hyresvärdens obegripligt. Hur kan en ny hyresvärd ta över och kräva hyreshöjningar på den nivån?
– Det är alldeles för mycket på en gång, säger Karolin Helgesson.

Hyresvärden menar att hyrorna ligger för lågt. Att hyresgästerna nu drabbas av stora höjningar är en konsekvens av hyrorna ”släpat efter”.
– Hyrorna ligger väldigt lågt här jämfört med övriga lägenheter i Trelleborg, säger Tor Berger, förhandlare på Kanslihuset som företräder den hyresvärden.

Annons

Deras hyresvärd är inte unik. Sedan Trelleborgsmodellen infördes för ett år sedan har privata fastighetsägare till ett trettiotal hyreshus krävt en översyn av hyrorna. I de flesta fall har det inneburit höjningar.
– Det är en effekt av modellen. Det är på gott och ont, säger Mikael Grönvall, förhandlare på Hyresgästföreningen, som varit med och tagit fram modellen.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Efter åtskilliga träffar har Hyresgästföreningen nu kommit överens med hyresvärden. När värden inte fick som han ville vände han sig först till hyresnämnden för att få igenom sina krav.
– Men det är bättre att komma överens än att mötas i nämnden, säger Mikael Grönvall.

Men hyreshöjningen slipper hyresgästerna inte. I stället för 4 500 kronor blir det 1 800 kronor i månaden för dem i radhusen och mindre för övriga hyresgäster. Dessutom kommer hyrorna att fasas in, i vissa fall i upp till sex år.
– Det är aldrig roligt att få den här typen av krav från en hyresvärd. Man förstår att man har en lång resa framför sig. Därför är det skönt att det blev en bra deal för hyresgästerna, säger Mikael Grönvall.

Annons

Men reaktionerna bland hyresgästerna är blandade. Förhandlaren har fått en par tackmejl fast Ronnie Reuterberg är långt ifrån nöjd.
– Jag tycker att Hyresgästföreningen har lagt sig platt. Jag är besviken. En höjning på 1 500 kronor är inte nådig heller,
säger han.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Fakta: Trelleborgsmodellen

Är en ny modell för att sätta hyrorna där läge, boyta och standard påverkar hyresnivån.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.