HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trelleborgsvärden ville chockhöja hyrorna

Trelleborg Ett trettiotal hyresgäster i Trelleborg riskerade saftiga hyreshöjningar. I vissa fall ville hyresvärden dubbla hyrorna. Men det blev inte riktigt som värden ville.
Foto: Kristina Wahlgren
Oroliga hyresgäster. Ronnie Reuterberg, Göran Åberg, Karolin Helgesson och Bara Ragnarsdottir.

Vi genar genom Ronnie Reuterbergs långsmala trädgård med solbränt gräs och barnbarnens pool till den asfalterade gården mellan två gulteglade tvåvåningshus. Förutom de två äldre hyreshusen äger värden fyra radhus. Ronnie Reuterberg bor i ett av dem och Bara Ragnarsdottir i ett annat. När vi träffas vet hyresgästerna bara om att deras nya hyresvärd vill höja hyrorna. Och inte så lite heller. För hyresgästerna i radhusen handlar det om en höjning med 56 procent eller 4 500 kronor i månaden.

Ronnie Reuterberg menar att han kommer att tvingas flytta med en ny kallhyra på nära 12 000 kronor.
– Det är inte klokt. Har vi inga rättigheter alls? Jag fattar inte vad hyresvärden håller på med, säger Ronnie Reuterberg.
–Det är helt galet, säger Bara Ragnarsdottir.

Läs ocksåFortfarande låst läge i Eskilstuna

För Karolin Helgesson, som bor i en tvåa i ett av tvåvåningshusen, vill värden höja hyran med 1 500 kronor i månaden.  För hyresgästerna är hyresvärdens obegripligt. Hur kan en ny hyresvärd ta över och kräva hyreshöjningar på den nivån?
– Det är alldeles för mycket på en gång, säger Karolin Helgesson.

Hyresvärden menar att hyrorna ligger för lågt. Att hyresgästerna nu drabbas av stora höjningar är en konsekvens av hyrorna ”släpat efter”.
– Hyrorna ligger väldigt lågt här jämfört med övriga lägenheter i Trelleborg, säger Tor Berger, förhandlare på Kanslihuset som företräder den hyresvärden.

Deras hyresvärd är inte unik. Sedan Trelleborgsmodellen infördes för ett år sedan har privata fastighetsägare till ett trettiotal hyreshus krävt en översyn av hyrorna. I de flesta fall har det inneburit höjningar.
– Det är en effekt av modellen. Det är på gott och ont, säger Mikael Grönvall, förhandlare på Hyresgästföreningen, som varit med och tagit fram modellen.

Läs ocksåS-ombuden: Marknadshyror i nybyggt ingen bra idé

Efter åtskilliga träffar har Hyresgästföreningen nu kommit överens med hyresvärden. När värden inte fick som han ville vände han sig först till hyresnämnden för att få igenom sina krav.
– Men det är bättre att komma överens än att mötas i nämnden, säger Mikael Grönvall.

Men hyreshöjningen slipper hyresgästerna inte. I stället för 4 500 kronor blir det 1 800 kronor i månaden för dem i radhusen och mindre för övriga hyresgäster. Dessutom kommer hyrorna att fasas in, i vissa fall i upp till sex år.
– Det är aldrig roligt att få den här typen av krav från en hyresvärd. Man förstår att man har en lång resa framför sig. Därför är det skönt att det blev en bra deal för hyresgästerna, säger Mikael Grönvall.

Men reaktionerna bland hyresgästerna är blandade. Förhandlaren har fått en par tackmejl fast Ronnie Reuterberg är långt ifrån nöjd.
– Jag tycker att Hyresgästföreningen har lagt sig platt. Jag är besviken. En höjning på 1 500 kronor är inte nådig heller,
säger han.

Läs ocksåHärjegårdar höjer hyran
Fakta: Trelleborgsmodellen

Är en ny modell för att sätta hyrorna där läge, boyta och standard påverkar hyresnivån.

Läs också Medling på gång i Sölvesborg Hyrorna klara för drygt 9000 hyresgäster i Uddevalla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.