Annons

Trivsel och politik på Hyresgästernas dag

Västra Götaland Cirkus, varmkorv och ansiktsmålning. Men också bostadspolitisk debatt och vittnesmål om den ökande hemlösheten. Det var några av programpunkterna när Hyresgästernas dag firades i Storgöteborg under lördagen.

Hyresgästernas dag uppmärksammades på flera håll i Storgöteborg. Hyresgästföreningen stod för arrangemang i Västra parken i Kungälv, Stadshusparken i Mölndal, Nöjesparken i Varberg, Positivparken i Frölunda och Järntorget i Göteborg.

På Arena: Första Lång i Göteborg var det bostadspolitisk debatt mellan företrädare från åtta av partierna i kommunfullmäktige. Alla deltagare var rörande överens om bostadskrisens allvar. Men vad man borde göra åt den fanns det olika lösningar på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ge byggherrarna rätt att göra en del av detaljplanerna själva, snabba upp processerna, öka konkurrensen och gör det mer fördelaktigt att hyra ut en del av sin bostad, sa Axel Josefsson (M).

Johannes Hulter (S) lovade 60 000 nya bostäder på 10 år, medan Daniel Bernmar (V) sade att allmännyttan ska vara ledande i Vänsterpartiets Göteborg.

Annons

– Vi ska bygga en högre andel hyresrätter, hitta en modell för lägre hyror i nyproduktion och aldrig höja hyrorna markant i allmännyttan. Genom att styra med marktilldelning ska vi få de privata bolagen att ställa sig i Boplats Göteborgs kö, och de allmännyttiga bolagen ska alltid komma överens med Hyresgästföreningen i förhandlingarna, sa han och rev ner applåder från publiken.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Även i Partille gav sju politiska partier under dagen sin syn på bostadspolitiken från en tillfällig scen i Oxledsravinen. Besökarna bjöds även på korv, lotteri, ansiktsmålning och underhållning i form av trubadurmusik, linedance och cirkusuppvisning. Räddningstjänsten fanns också på plats för att visa upp sina fordon.

Sara Mälbrink bor i Puketorp och hade följt med dottern Hanna som medverkade med sin enhjuling i cirkusen. Bostadsfrågan kommer inte att påverka hennes val i höst, tror hon.

– Den berör inte mig personligen. Jag bor i villa. Miljöfrågan och integrationen är viktigare, till exempel. Sedan kan jag tycka att det är viktigt att det byggs hyresrätter. Så den ligger kanske på tionde plats för mig, säger Sara Mälbrink.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
Stefan Xu.

Stefan Xu bor i lägenhet ett stenkast från Oxledsravinen. Han tänker inte rösta alls i september.

– Jag brukar inte göra det. Jag tycker bara att det är lite krångligt och jobbigt. Det blir bra vilket som. Men det är klart, jag tycker att det skulle finnas fler hyresrätter att hyra, säger han.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.