Annons

Tror på nytänk för att minska bostadsbristen i Göteborg

Göteborg Stora utmaningar väntar Framtidens nya vd Mariette Hilmersson. Inom några år ska koncernen ha tredubblat antalet nya bostäder. – Ambitionsnivån skrämmer många. Men inte mig.

Det rymliga vd-rummet på Framtidens kontor i Gårda har stora fönster med utsikt över Liseberg.

Här sitter Mariette Hilmersson, nytillträdd vd för koncernen. Hon tycker att hon fått det roligaste jobbet i hela Göteborg. Ändå fick hon resonera med sig själv innan hon tackade ja.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är en roll man går in i med vetskapen om att det finns ett stort leveranstryck. Då är det klart att man funderar innan på om man kan möta de förväntningarna.

Hittills har Framtiden, med sina fem bostadsbolag, byggt mellan 300 och 400 bostäder om året. Om två år ska den siffran ligga på 1400.

– Det är en jättestor utmaning. Dessutom har vi i uppdrag att stärka samhället och då är integration en viktig del.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Mariette Hilmersson är jurist i botten och började jobba för Göteborgs stad i slutet av 90-talet. Genom åren har hon arbetat med förvaltning och utveckling om vartannat. Som vd för Framtiden ska hon nu både förvalta och utveckla. Med höga krav på nybyggnation och ett befintligt bestånd på 72 000 lägenheter finns det en del att göra i koncernen.

– Jag tycker inte att det är orealistiskt att vi ska klara detta. Och med den bostadsbrist vi har är läget så allvarligt att vi måste tänka utanför boxen.

Ökad dialog när nya bostäder planeras, byggen på lägen som binder ihop staden och inkomstanpassade hyror är några av de metoder som ska få större plats. Målet är fler bostäder och ett Göteborg där olika behov kan rymmas i samma område.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

För att få bättre kontakt med experter och nya idéer flyttar Framtiden sitt kontor under våren. Mariette Hilmersson lämnar sitt vd-rum för ett öppet i landskap i de nya lokalerna på Chalmersområdet.

Annons

– Där ska vi inte sitta och dricka kaffe för oss själva utan dela sociala ytor med andra, säger hon.

Fakta: Mariette Hilmersson

Ålder: 44 år.Bor: I Skintebo. Yrke: Ny vd för Förvaltnings AB Framtiden där Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Poseidon och Egnahemsbolaget ingår.Familj: Man och två barn.Chefsförebild: Har haft många bra chefer och plockar in lite från var och en av dem i sitt eget ledarskap.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.