HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tror på nytänk för att minska bostadsbristen i Göteborg

Göteborg Stora utmaningar väntar Framtidens nya vd Mariette Hilmersson. Inom några år ska koncernen ha tredubblat antalet nya bostäder. – Ambitionsnivån skrämmer många. Men inte mig.

Det rymliga vd-rummet på Framtidens kontor i Gårda har stora fönster med utsikt över Liseberg.

Här sitter Mariette Hilmersson, nytillträdd vd för koncernen. Hon tycker att hon fått det roligaste jobbet i hela Göteborg. Ändå fick hon resonera med sig själv innan hon tackade ja.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

– Det är en roll man går in i med vetskapen om att det finns ett stort leveranstryck. Då är det klart att man funderar innan på om man kan möta de förväntningarna.

Hittills har Framtiden, med sina fem bostadsbolag, byggt mellan 300 och 400 bostäder om året. Om två år ska den siffran ligga på 1400.

– Det är en jättestor utmaning. Dessutom har vi i uppdrag att stärka samhället och då är integration en viktig del.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Mariette Hilmersson är jurist i botten och började jobba för Göteborgs stad i slutet av 90-talet. Genom åren har hon arbetat med förvaltning och utveckling om vartannat. Som vd för Framtiden ska hon nu både förvalta och utveckla. Med höga krav på nybyggnation och ett befintligt bestånd på 72 000 lägenheter finns det en del att göra i koncernen.

– Jag tycker inte att det är orealistiskt att vi ska klara detta. Och med den bostadsbrist vi har är läget så allvarligt att vi måste tänka utanför boxen.

Ökad dialog när nya bostäder planeras, byggen på lägen som binder ihop staden och inkomstanpassade hyror är några av de metoder som ska få större plats. Målet är fler bostäder och ett Göteborg där olika behov kan rymmas i samma område.

Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

För att få bättre kontakt med experter och nya idéer flyttar Framtiden sitt kontor under våren. Mariette Hilmersson lämnar sitt vd-rum för ett öppet i landskap i de nya lokalerna på Chalmersområdet.

– Där ska vi inte sitta och dricka kaffe för oss själva utan dela sociala ytor med andra, säger hon.

Fakta: Mariette Hilmersson

Ålder: 44 år.Bor: I Skintebo. Yrke: Ny vd för Förvaltnings AB Framtiden där Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Poseidon och Egnahemsbolaget ingår.Familj: Man och två barn.Chefsförebild: Har haft många bra chefer och plockar in lite från var och en av dem i sitt eget ledarskap.

Läs också Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.