HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trots corona – fler barnfamiljer vräks

Nyheter Under första halvåret 2020 var det fler barnfamiljer som tvingades lämna sina hem, trots den pågående pandemin. Det visar nya siffror från Kronofogden. Däremot är det färre barn, totalt sett, som drabbats.
Foto: Åsa Eriksson
Antalet vräkta barnfamiljer har ökat under årets första sex månader jämfört med samma period 2019.

Det har talats om hur hyresvärdar varit mer restriktiva med vräkningar och avhysningar under coronapandemin. Samtidigt har Hem & Hyra granskat hur vräkningshot kan drabba enskilda hårt och nyligen berättade vi om hur det för Annica slutade med att hon tog sitt liv.

Trots att vräkningarna minskat något totalt sett hittills i år, så visar nya siffror från Kronofogden att antalet vräkta barnfamiljer ökar. 136 barnfamiljer vräktes under årets första sex månader, vilket är en ökning jämfört med 2019 med nio familjer.

Läs ocksåNär vräkningshot slutar med döden: Hem & Hyra granskar Annicas sista dygn

Däremot har antalet berörda barn minskat något, på grund av familjernas storlek. 245 barn berördes av vräkningar under januari till och med juni i år jämfört med 253 föregående år.

Totalt sett har dock vräkningarna minskat, visar också siffrorna, från 1 350 vräkningar 2019 till 1 182 under den uppmätta perioden.

– Det kan tyda på att det vräkningsförebyggande arbetet har intensifierats till följd av pandemin, säger Johan Krantz, analytiker vid Kronofogden.

Läs ocksåReportage: Dagen då Tina blev vräkt - "Hänt så mycket dåligt"

Enligt honom är det sannolikt att pandemin kan leda till flera vräkningar längre fram, då de ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet får genomslag först längre fram.

– Att skjuta upp hyresskulder är ingen långsiktig lösning. Om det här pågår under lång tid så är risken att personer bygger upp större skulder och i förlängningen kommer hyresvärden också att få problem. Skulderna försvinner inte, säger Johan Krantz, enligt ett pressmeddelande.

De kommuner där flest barn påverkats av vräkningar i år är Malmö, Västerås, Stockholm, Sigtuna och Göteborg och statistiken visar att det är ensamstående mammor som är mest utsatta.

Läs ocksåMicael och familjen vann striden mot kommunen som ville vräka – nu hotas de med uppsägning igenMicael Adelina Jossefine Vallentuna

– Det är viktigt att samhället fångar signaler tidigt för att kunna motverka ett ökat antal vräkningar i den här gruppen, säger Johan Krantz

Fakta: Så många barn har berörts av vräkningar

Under de senaste fyra åren har antalet barnfamiljer som berörts av vräkningar ökat något. Så här ser det ut för perioden januari-juli, 2016-2020.

Källa: Kronofogden.

Fakta: Här drabbades flest

Så här ser siffrorna ut län för län.

Här är kommunerna där flest barn berörts av vräkning.

Källa: Kronofogden. Bearbetning: Hem & Hyra.

Läs också Kommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död Barnvräkningarna skenar - Robin och Linn riskerade att ställas på gatan med sina fyra barn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.