HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trots framgångarna – Airbnb undviker att betala svensk skatt

Nyheter Under juli fanns 20 000 lägenhetsannonser på svenska Airbnb. Men uthyrningsföretaget betalar inte skatt i Sverige, avslöjar SVT Nyheter.
Foto: Skärmdump
Enligt en granskning av SVT Nyheter har uthyrningssajten Airbnb inte betalat någon svensk skatt, trots att sajten omsätter flera miljoner här.

Många svenskar har nappat på möjligheten att hyra ut sin lägenhet via Airbnb. Det globala uthyrningsföretaget expanderar och enligt beräkningar från SVT Nyheter omsatte företaget nära 100 miljoner kronor, bara i Stockholm, förra året. Den totala omsättningen för hela landet har SVT beräknat till 170 miljoner kronor för 2016.

Men enligt nyhetssajten har Airbnb samtidigt undvikit att betala svensk skatt. Det finns inget svenskt dotterbolag och ingen momsregistrering här. Inte heller Skatteverket kan se att företaget ska ha betalat någon svensk skatt.

Läs också"Hyresvärdar bör säga nej till Airbnb"

– Inte vad jag vet, nej, säger Therese Frennberg, chef för Skatteverkets utlandsenhet, till SVT Nyheter.

Genom Airbnb är det möjligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand, ofta under kortare tidsperioder. Men en del av pengarna från uthyrningen går till Airbnb och slussas direkt till företagets irländska bolag, men även till ett holdingbolag på Jersey, där bolagsskatten är noll procent, enligt SVT.

För den som hyr ut sin lägenhet går 3–5 procent av intäkterna till Airbnb. För den som hyr en lägenhet är motsvarande avgift 5–15 procent.

Läs ocksåAirbnb-uthyrning ledde till uppsägning

Men dessa intäkter lämnar alltså fort Sverige, och Skatteverkets syn på verksamheten är att det är dataservrarnas placering som avgör var tjänsterna uppstår. I andra europeiska länder finns det exempel på hur myndigheter tvingat företaget att betala moms.

SVT har sökt representanter för Airbnb men bara fått ett svar på sms, där sajtens svenska PR-byrå uppger att Airbnb betalar skatt “enligt gällande regler”.

Läs också Mer än varannan ung vuxen vill finansiera boendet med Airbnb Eidar i Trollhättan får investeringsstöd i nytt kvarter AF Bostäder vill säga upp student

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.