Annons

”Tuffare bostadsmarknad”

Halland När Hyresgästföreningen region norra Skåne gör bokslut med 2016 visar det sig att frågor kring hyran har ökat. En tuffare bostadsmarknad tros ligga bakom ökningen.

Varje år ger Hyresgästföreningen cirka 65 000 råd till sina medlemmar. I region norra Skåne registrerades 1 686 ärenden under 2016. Det är en ökning med 96 ärenden från föregående år. Det här frågar flest om:

● Brister i lägenheten. Det kan vara allt från spisen är trasig till att det är kallt inomhus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

● Hyror.

● Hyresavtalsfrågor. Det kan handla om uppsägningstvister och förlängning av hyresvillkor.

Annons

● Störningar.

Läs ocksåChocken: Hyran "höjdes" med 62 procentMontage av papper och porträttbild på en man i övre medelåldern.

● Skadeståndsfrågor.

Lillemor Nordhöj är chefsjurist vid Hyresgästföreningen region norra Skåne. Hon tror att ökningen av antalet ärenden har att göra med att bostadsmarknaden blivit allt tuffare.

– Vi ser en uppgång när det gäller frågor kring den egna hyran. Det kan bero på strandade hyresförhandlingar med hyresvärdar runt om i landet men också att det generellt sett blivit tuffare på bostadsmarknaden.

Annons
Läs ocksåUlf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt”Det är skamligt om folk ska behöva betala för ingenting,” säger hyresgästen Ulf Hagy.

– Vi ser också en ökning av hyresavtalsfrågor. Det handlar dels om inkomstkrav och andra krav hyresvärdar ställer på blivande hyresgäster för att ens komma ifråga, dels att de i många fall blivit mer angelägna om att göra sig av med hyresgäster som inte sköter sig på ett eller annat sätt.

Läs också Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Betalade ockerhyra - 39 procents höjning när mellanhand blev värd Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.