Annons

Två boenden okej för Svea hovrätt

Lund Hyresgästen är folkbokförd i sin bostadsrätt i Lund. Samtidigt bor hon i en hyresrätt i Simrishamn. Det gillade inte hyresvärden som sa upp henne, men nu får hon bo kvar.

Hyresnämnden gick på hyresvärdens linje och menade att uppsägningen av den kvinnliga hyresgästen var rimlig med tanke på att hon hade en bostadsrätt i Lund, där hon tillika var folkbokförd. Men hyresgästen överklagade beslutet, med hjälp av Hyresgästföreningen, och nu har Svea hovrätt sagt sitt. Kvinnan får bo kvar och hyreslägenheten i Simrishamn anses vara hennes permanenta bostad, trots att hon inte är folkbokförd där.

Till kvinnans fördel talade att hon kunde visa att hon bott i många år i lägenheten, vilket hon kunde bevisa både med kontoutdrag och vittnesuppgifter. Även om Svea hovrätt såg det som besvärande att hon är folkbokförd i Lund och att hon inte har kvar sitt tidigare arbete i Simrishamn var det inte tillräckliga skäl för att se bostaden i Simrishamn som en komplementbostad. Därför upphävdes hyresnämndens tidigare beslut och hon får lov att bo kvar.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Svea hovrätts beslut var helt i linje med vad vi hela tiden har sagt. Det är skönt att rättsväsendet fungerar och att man kan få sitt fall överprövat, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.