Annons

Två ordföranden blir av med uppdragen

Stockholm P-O Brogren, Hyresgästföreningens ordförande i Solna, och Jan Bergström, ordförande i Hyresgästföreningen Kungsholmen suspenderas från samtliga sina uppdrag i Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens regionstyrelse i Stockholm har suspenderat två förtroendevalda och varnat en tredje. P-O Brogren och Jan Bergström får inte inneha förtroendeuppdrag under 5 år. Fredric Ericsson, ordförande för Hyresgästföreningen Södermalm och själv ledamot i regionstyrelsen, får en varning. 

Beslutet är fattat efter en utredning i regionens etik- och moralgrupp. Enligt deras funktionsbeskrivning ska gruppen i första steget ha ett samtal, därefter en skriftlig erinran och i tredje hand överlämna ärendet till regionstyrelsen för suspension eller uteslutning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har aldrig någonsin varit i kontakt med etik- och moralgruppen, säger Jan Bergström, som fick meddelandet på sin telefonsvarare.

Har du fått information om att du varit anmäld till etik- och moralgruppen?

– Nej, nej, nej. Jag har inte hört talas om några klagomål.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

P-O Brogren, ordförande i Hyresgästföreningen Solna, kommer att överklaga beslutet som sådant.

– Det här är uppenbart rättsvidrigt, jag har inte fått ta del av någonting, vare sig muntligt eller skriftligt. Därför kan jag inte ha någon uppfattning om suspenderningen. Däremot strider det mot både stadgar och allmänna rättsprinciper att inte höra mig innan, säger han.

Annons

På vilka grunder suspenderingarna och varningen har beslutats framgår inte av den information som skickats till föreningsstyrelserna i dag:

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

”Vid regionstyrelsens möte tisdagen den 7 juni beslutade regionstyrelsen:

att   P-O Brogren, förtroendevald Solna samt Upplands-Väsby suspenderas från samtliga förtroendeuppdrag under en tid om fem år,
att   Jan Bergström, förtroendevald Kungsholmen suspenderas från samtliga förtroendeuppdrag under en tid av fem år
att   Fredric Eriksson, Södermalm och Regionstyrelsen  tilldelas en muntlig varning.

Till grund för regionstyrelsens beslut ligger utredningar gjorda av regionens moral och etikgrupp.

Trots att regionstyrelsen givetvis har det största förtroendet för regionens moral och etikgrupp (vald på fullmäktigemötet 2015) var det både svårt och obehagligt men nödvändigt att fatta beslut som så starkt påverkar enskilda personer.

Jag vill också informera er om att av regionstyrelsens tretton ledamöter anmälde några en avvikande åsikt och reserverade sig mot beslutet.  

Annons

Regionstyrelsen anser att det är väldigt viktigt att vi för vår trovärdighet gentemot hyresgäster och medlemmar men även som organisation efterlever och respekterar fattade beslut samt regionens etiska regler och grundläggande värderingar.

Simon Safari, ordförande, Hyresgästföreningen Region Stockholm”

Regionstyrelsen var inte enig i sitt beslut, som kan överklagas till förbundets styrelse.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.