HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Två vattenskador och en brand – barnfamilj i Landskrona förlorar kontrakt

Landskrona Efter två vattenläckor och en brand under loppet av ett år fick hyresvärden nog. Enligt ett beslut i hyresnämnden måste den olycksdrabbade barnfamiljen lämna sitt hem.
Foto: Pixabay
Under ett år drabbades lägenheten i Landskrona av två vattenläckor och en lägenhetsbrand. Att det var grannar som anmälde de båda vattenläckorna visar, enligt hyresnämnden, på att de boende har åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäster. Bilden har inget med själva händelsen att göra.

I oktober 2017 anmälde grannar i fastigheten i Landskrona en vattenskada. Det visade sig att det var ett rör i barnfamiljens lägenhet som läckte. Enligt den VVS-firma som åtgärdade skadan berodde vattenläckan på att en kopplingsmutter inte var fastspänd ordentligt.

Tre månader senare var det dags för nästa vattenläcka. Även denna gång var det grannar till familjen som anmälde skadan. Den privata värden uppger att vattenläckan berodde på att hyresgästen hade installerat en diskmaskin på fel sätt.

Läs ocksåBarnfamiljer saknar både värme och varmvatten

Nio månader senare, i oktober 2018, drabbades den aktuella lägenheten av en brand. Enligt de handlingar som har skickats in till hyresnämnden i Malmö ska branden ha uppstått genom att någon hade glömt het olja på spisen.

Efter branden, som skadade stora delar av lägenheten samt rökskadade grannens lägenhet, valde hyresvärden att avsluta familjens hyreskontrakt. Eftersom hyresgästerna inte flyttade självmant blev ärendet ett fall för hyresnämnden. 

I nämnden representerades hyresgästerna av Hyresgästföreningen. Det uppgavs bland annat att det handlade om tre enskilda händelser. Hyresgästen menar att vattenläckorna beror på gamla och rostiga rör snarare än oaktsamhet. Det uppgavs även att det handlar om en stor familj med många barn och att det hade varit oproportionerligt om hyresavtalet upphörde på grund av händelserna.

Läs ocksåUppsagd blev nykter – får bo kvar

Hyresnämnden valde att gå på värdens linje men gick med på uppskov med flytt till den 28 februari. I beslutet skriver hyresnämnden att hyresgästerna ”genom vårdslöshet vid tre tillfällen inom ett år orsakat stora skador i såväl sin egen lägenhet som i lägenheten under”.

Ärendet är överklagat till Svea hovrätt.

Läs också 85-årig kvinna tvingas flytta efter vanvård Hyresgäst har rätt till fungerande toalett För många katter i sin lägenhet– kvinna förlorar hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.