Annons

Tvångsförvaltning i Ramsberg oroar

Heby Hyresgästerna i Ramsberg är oroliga. I ett beslut i hyresnämnden ska deras hus bara tvångsförvaltas i sex månader till. Sedan kan den tidigare, Hebybaserade, värden ta över igen.

En höstdag för två år sedan blev hyresgästerna hos privatvärden i Ramsberg norr om Lindesberg utan förvarning av med värme, varmvatten samt ljuset i trapphuset. Orsaken var att hyresvärden inte betalat räkningarna till elbolaget.

Några dagar senare beslutade hyresnämnden i Linköping under ett akutmöte att lösa situationen genom att utse det kommunala bostadsbolaget Lindesbergsbostäder, Libo, till temporär hyresvärd till de tio lägenheterna i norra Örebro län.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Bättre än nu kan vi inte ha det. Vi ringer om något behöver fixas och så kommer de och hjälper oss. Libo ska ha en eloge, säger hyresgästen Kerstin Ramstedt.

Och nu har hyresnämnden fattades beslut om fortsatt tvångsförvaltning. Men Libo vill inte fortsätta att ha ansvar för husen, och om ett halvår löper tiden ut – och allt pekar på att den gamla värden då tar vid igen. Mannen som står som ägare till huset uppger att han fått ordning på sin ekonomi och vill återfå ansvaret. Men de flesta hyresgästerna har inte sett eller hört av honom på två år vittnar de om när Hem & Hyra är på besök.

Hyresgästföreningens jurist Carl Henrik Lindmark menar dock att läget är oförändrat: hyresvärdens ekonomi är fortfarande dålig och han har inte gått att nå för vare sig förhandling eller frågor från hyresgäster.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

– Man rullar en stor sten framför sig. Vi har skrivit till hyresgästerna att de ska tänka över sin framtid i huset. Om de själva kan tänka sig att förvalta fastigheten eller om det kanske är läge att flytta. Det finns ingen rättslig grund att tvinga honom att sälja.

Hyresgästen Carola Zettergren tycker inte att det är något bra alternativ.

Annons

– Vi hyr ju för att det är en frihet att göra det. Ska vi ta över huset själva och äga det, så förlorar vi den friheten.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

Grannarna på gården funderar nu på att flytta. De flesta från orten. Det skulle innebära att 13 personer varav tre barn försvinner från Ramsberg.

– Vi vet inte hur det blir annars, vi har ju ingenstans att ta vägen. Vi har valt att bo så här för att slippa bo i stan. Det känns sorgligt för det kommer vara svårt att hitta något liknande. Det är en speciell livsstil att bo så här, säger Carola.

Nu hoppas grannarna på att Libo ska vilja ta över fastigheterna permanent, eller att en ny seriös hyresvärd ska köpa husen.

– Vi får ju bo här tills i mars i varje fall. Sedan är det väl tre månaders uppsägningstid – så vi slipper frysa i vinter i varje fall, säger Kerstin Ramstedt.

Libo:s vd, Roger Sixtensson, är inte helt ointresserad av att ta över fastigheterna permanent.

Annons

Hem & Hyra har förgäves sökt hyresvärden som har säte i Heby för en kommentar.

Läs även: Kräver lagändring efter hot om strömlöst hus.

 

Läs också Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.