HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tvärstopp för stor ombildning i Hovsjö

Södertälje En majoritet av hyresgästerna sade ja till att köpa sitt hyresradhus för 600 000 kronor. Men nu stoppas ombildningen av 120 lägenheter i Hovsjö eftersom ingen bank vill låna ut pengar.

Vad som händer nu med radhusen på Varnbäcksvägen i Hovsjö som ägaren, Telge Hovsjö, velat sälja i flera år, är oklart.

Juan Copovi Mena, vd i Telge Hovsjö, bekräftar att föreningen saknar finansiering för att genomföra köpet. Styrelsen i bostadsbolaget har nu gett honom i uppdrag att utreda radhusens framtid.
– Jag ska titta brett och titta på olika andra alternativ. Till exempel om vi ska vi behålla dem eller sälja dem till en annan fastighetsägare. Eller finns det andra sätt att hitta finansiering så att hyresgästerna kan köpa? Jag vet inte, säger han.

Läs ocksåOmbildning i Hovsjö försenas

Han säger att skälet till att ingen bank vill låna ut pengar till föreningen beror på rädslan för att husen har stora underhållsbehov.
– Som jag förstår det är banken rädda för att föreningen ska komma tillbaka om några år och vilja låna mer pengar för att klara av underhållet och därför har de sagt nej, säger han.

Annons

En lösning, som bland annat prövats av Haninge Bostäder, är att plocka bort underhållsbehovet och den risk det innebär, genom att bostadsbolaget renoverar och höjer priset.
– Men jag vet inte om det är en bra lösning, det beror på om människor vill köpa till det priset, säger han.

Planerna på att ombilda har funnits sedan 2014 och Hem & Hyra skrev i augusti förra året att ombildningen hade försenats på grund av att föreningen inte fick låna de 60 miljoner som krävdes. Då sade ordförande i bostadsrättsföreningen Raffi Khatchadourian att de förde samtal med en bank och att han trodde att köpet skulle bli av inom några månader.

Läs ocksåFick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt"Kvinnan fick 700 000 kronor för att flytta. Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det finns flera problem med att köpa ut hyresgäster.

Thamer Al Yonany, en av de som vill köpa sitt radhus på 96 kvadratmeter för 618 000 kronor, säger att han inte har fått besked om att banken inte vill låna ut pengar.

Annons

– Vi frågar men får ingen information. Men jag tror Telge Hovsjö kommer att sälja för de har inte pengar att renovera husen. Men när det blir av? Det är det ingen som vet, säger han.

Läs också Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.