Annons

Tyresöbostäders gratisrenovering i fara

Tyresö Tyresöbostäders hyresgäster har vant sig vid att få ett nytt badrum utan att hyran höjts. Men nu är den tiden förbi.Hur stora höjningarna blir avgörs de närmaste månaderna.

​Medan andra bostadsbolag kräver höjd hyra för standardhöjning har Tyresöbostäder lyckats standardhöja badrummen utan att höja hyran.
– Istället för att halvkakla har vi helkaklat badrummen och satt in nya badrumsskåp utan att höja hyran, säger Lars Gustafsson, underhållschef på Tyresöbostäder.

Annons
Det är lagen om offentlig upphandling, LOU, som kan stoppa Tyresöbostäders satsning på billiga badrumsrenoveringar. Enligt LOU, måste bolaget göra en ny upphandling av bygg-tjänster, en upphandling som ska vara klar i februari.
– Det bolag vi anlitar idag arbetar efter en modell som gör att de renoverar snabbt och billigt. Men vinner ett annat byggbolag upphandlingen så tar det tid att få dem att arbeta efter modellen och det kanske inte går, säger Lars Gustafsson, som understryker att målet är att fortsätta renovera badrum billigt.
 
Tyresöbostäder har renoverat cirka 80 lägenheter enligt 8-dagarsmodellen som är ett koncept som Lars Gustafsson utvecklat och som går ut på att det ska ta åtta dagar att renovera ett badrum.
 
Idén fick han från sin tid på Bilprovningen där det är viktigt  att passa tider. Konceptet bygger på att det inte ska finnas några dödtider, när en hantverkare är klar ska nästa in direkt. På så sätt blev det både mycket billigare och gick snabbare.
– Men vi har sett det här som ett försöksprojekt och kommer att höja hyran litegrann oavsett hur det går i upphandlingen. Skälet är att hittills har bjudit på ny och bättre belysning, säger han.
 
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.