Annons

Umeå en av landets dyraste städer för pensionärer

Umeå 482 kronor. Det är summan som är kvar när Umeås garantipensionärer betalat skatt, hyra, mat och kläder. – Skrämmande siffror, säger Bror Kristiansson, ordförande för PRO Västerbotten.

​Garantipensionärerna har fått det sämre sedan 2007. Det visar den årliga undersökning som Hyresgästföreningen gör.

Annons
– Ja, de har det fortsatt väldigt knapert, säger Anna Östberg, utredare på Hyresgästföreningen.
 
Av de 30 städer som undersökningen omfattar har pensionärerna i Umeå det tuffare än på
andra håll. Det beror inte på hyrorna utan på kommunalskatten. Pensionären i Umeå betalar cirka 170 kronor mer i skatt per månad än pensionären i Halmstad.
 
– 170 kronor slår hårt om man har en så skral ekonomi som garantipensionärens. Det system vi har i dag drabbar äldre kvinnor hårt. Man bör se över systemet, tycker Östberg.
 
Bror Kristiansson, PRO Västerbottens ordförande, tycker att siffrorna är skrämmande.
 
– 482 kronor ger inget utrymme för vare sig läkarbesök eller mediciner. Vi pensionärer betalar dessutom mer i skatt än de som jobbar, säger Kristiansson.
 
Lennart Holmlund (S), kommunalråd i Umeå, anser att hög skatt är ett mått på välfärd.
 
– Valet står mellan välfärd och låga skatter och vi har valt välfärden. Därför drabbas vi inte av nedskärningar som andra kommuner, säger Holmlund.
 
Fakta Hyresgästers ekonomi:
Hyresgästföreningens utredning visar att garantipensionären i Halmstad har mest kvar i plånboken, 545 kronor, efter att skatt, hyra, mat och kläder betalats. Minst kvar i plånboken har pensionären i Falun, 464 kronor. I Sundsvall ligger den summan på 473 kronor.
Hela rapporten finns på Hyresgästföreningens hemsida.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.