Annons

Umeå en av landets dyraste städer för pensionärer

Umeå 482 kronor. Det är summan som är kvar när Umeås garantipensionärer betalat skatt, hyra, mat och kläder. – Skrämmande siffror, säger Bror Kristiansson, ordförande för PRO Västerbotten.

​Garantipensionärerna har fått det sämre sedan 2007. Det visar den årliga undersökning som Hyresgästföreningen gör.

Annons
– Ja, de har det fortsatt väldigt knapert, säger Anna Östberg, utredare på Hyresgästföreningen.
 
Av de 30 städer som undersökningen omfattar har pensionärerna i Umeå det tuffare än på
andra håll. Det beror inte på hyrorna utan på kommunalskatten. Pensionären i Umeå betalar cirka 170 kronor mer i skatt per månad än pensionären i Halmstad.
 
– 170 kronor slår hårt om man har en så skral ekonomi som garantipensionärens. Det system vi har i dag drabbar äldre kvinnor hårt. Man bör se över systemet, tycker Östberg.
 
Bror Kristiansson, PRO Västerbottens ordförande, tycker att siffrorna är skrämmande.
 
– 482 kronor ger inget utrymme för vare sig läkarbesök eller mediciner. Vi pensionärer betalar dessutom mer i skatt än de som jobbar, säger Kristiansson.
 
Lennart Holmlund (S), kommunalråd i Umeå, anser att hög skatt är ett mått på välfärd.
 
– Valet står mellan välfärd och låga skatter och vi har valt välfärden. Därför drabbas vi inte av nedskärningar som andra kommuner, säger Holmlund.
 
Fakta Hyresgästers ekonomi:
Hyresgästföreningens utredning visar att garantipensionären i Halmstad har mest kvar i plånboken, 545 kronor, efter att skatt, hyra, mat och kläder betalats. Minst kvar i plånboken har pensionären i Falun, 464 kronor. I Sundsvall ligger den summan på 473 kronor.
Hela rapporten finns på Hyresgästföreningens hemsida.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.