Annons

Underhållsbehov bakom hyreskrav i Ödeshög

Ödeshög Ett stort renoveringsbehov ligger bakom att Ödeshögsbostäder vill höja hyran med tre procent vid nyår.

– Vi har ett väldigt ålderstiget bestånd och har egentligen inte genomfört stambyten någonstans ännu, säger Magnus Rydberg, ekonomichef på Ödeshögsbostäder.

Men det är inte stambyten som står först på tur, utan putsade fasader på flera hus på området Ängen, Östra Storgatan och i Hästholmen som är i mycket dåligt skick och behöver åtgärdas snarast.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det hade behövts redan för ett par år sedan och vi måste göra det under 2013 annars kommer husen snart vara för dåliga för att bo i och våra hyresgäster måste flytta, säger Magnus Rydberg.

Anledningen till det eftersatta underhållet är, enligt honom, att hyrorna i Ödeshög är för låga och har varit det under lång tid. Bolaget har dessutom dragits med många tomma lägenheter. Men nu är läget ett annat.

– Vi har fullt uthyrt och det är billigt att låna pengar. Därför vill vi passa på att lägga så mycket vi bara kan på renoveringar, för det kan ju bli sämre tider igen.

Annons
Läs ocksåNy värd för 19 hyresgäster i Ödeshög

I år höjde Ödeshögsbostäder med just tre procent. Tack vare detta har bolaget kunnat renovera tak på fem hus under året, enligt Magnus Rydberg.

– Visst är det jättetråkigt att pengarna måste gå till sådant som inte betyder att hyresgästerna får det snyggare hemma, som när man får nya tapeter. Men det är ändå sådant som måste göras.

En hyreshöjning med tre procent skulle innebära att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden skulle bli 150 kronor dyrare.

Läs ocksåNästa vecka höjs hyrorna hos Ödeshögsbostäder

Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg välkomnar att större delen av kravet ska gå till underhåll, men anser att nivån är för hög.

Annons

– Jag känner ett stort frågetecken inför en så stor ökning av underhållet. Vi får ta en diskussion om hur man har resonerat bakom det här, säger han.

Förhandlingen mellan bolaget och Hyresgästföreningen inleds 4 december.

Ödeshögsbostäder äger och förvaltar 279 lägenheter.

Fakta: Hyreskrav i länet

Flera kommunägda bostadsbolag och bostadsstiftelser vill höja hyrorna nästa år. Här är deras krav:Hyresbostäder, Norrköping: 2,8 %Kindahus: 2,8 %Platen, Motala: 3,25 %Ramunderstaden, Söderköping: 3,6%Stångåstaden, Linköping: 2,3 %Vadstena Fastighets AB: 2,8 %Ödeshögsbostäder: 3,0 %

Två kommunala bostadsbolag i Östergötland tecknade tvåårsuppgörelser med Hyresgästföreningen förra året. Det betyder att hyreshöjningarna för 2013 redan är klara:Bostadsbolaget i Mjölby: 2,8 %Vallonbygden, Finspång: 2,15 %

Det har även kommit hyreskrav från privata värdar:Henry Ståhl Fastigheter, Lundbergs samt flera mindre värdar som infört Rätt hyra och representeras av Fastighetsägarna Mittnord, Norrköping: 2,9%

Läs också Hotellrum blir lägenheter i Ödeshög Svårt att köra på el som hyresgäst - glest mellan laddstolparna Ulla och Hjördis fixade seniorboende i Ödeshög

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.