HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hotellrum blir lägenheter i Ödeshög

Ödeshög Många gäster har checkat in och ut genom årens lopp men snart kommer de som flyttar in att stanna längre. Nu förvandlas hotellet i Ödeshög till hyreslägenheter.

Huset vid torget i Ödeshög byggdes på 1960-talet och delar av det har varit hotell och vandrarhem sedan dess. När verksamheten började gå knackigt uppstod en idé hos fastighetsägaren, kommunala Ödeshögsbostäder.

Efter att under många år ha minskat befolkningsmässigt så växer Ödeshög igen och ortens största hyresvärd gör bedömningen att det finns en ökad efterfrågan på bostäder.

Läs ocksåGöteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxenManne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken för tio år sedan. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.

– Det är inte ofta det uppstår en möjlighet att skapa nya lägenheter så här centralt, säger Per Karlsson, fastighetsförvaltare hos Ödeshögsbostäder.

Tillsammans med Ulf Dahl, som är platschef på bygget, visar han runt i byggnaden som till stora delar är helt kal invändigt. Det krävs omfattande arbeten för att förvandla hotellet till bostäder. Väggar flyttas, ventilationen görs om och fönstren blir större.

– Det är mer ekonomiskt att bygga om än att bygga nytt, säger Ulf Dahl.

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Samtidigt är risken större att det dyker upp oförutsedda problem som leder till oväntade kostnader.

– Särskilt i ett sådant här hus som har byggts om flera gånger under årens lopp, säger Ulf Dahl.

Än har inga större överraskningar dykt upp och Per Karlsson hoppas att budgeten på cirka 21 miljoner kronor ska hålla. Då ingår stamrenovering även i de fyra lägenheter som redan finns ovanpå hotelldelen, liksom renovering av kommunala lokaler i huset.

Läs ocksåLivias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betalaLivia Jönsson står bredvid en buss. Hon har långt hår.

Riddarsalen där kommunfullmäktige brukar sammanträda får en ansiktslyftning och hotellets matsal blir ett nytt medborgarkontor.

Den före detta matsalen blir medborgarkontor.

De sju lägenheterna, en trea och resten tvåor, ska enligt planerna vara inflyttningsklara i september.

– Med tanke på läget tänker vi att målgruppen framför allt är äldre personer, säger Per Karlsson.

Ödeshögsbostäder har fått in några intresseanmälningar. Carina Svärd, som är bovärd hos bolaget, tror att många avvaktar för att de vill veta vad hyran kommer att bli. Den är ännu inte förhandlad med Hyresgästföreningen.

Läs också Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Stödet som ger miljonärer lägre hyra – så spenderades statens bostadsmiljarder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.