HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hotellrum blir lägenheter i Ödeshög

Ödeshög Många gäster har checkat in och ut genom årens lopp men snart kommer de som flyttar in att stanna längre. Nu förvandlas hotellet i Ödeshög till hyreslägenheter.

Huset vid torget i Ödeshög byggdes på 1960-talet och delar av det har varit hotell och vandrarhem sedan dess. När verksamheten började gå knackigt uppstod en idé hos fastighetsägaren, kommunala Ödeshögsbostäder.

Efter att under många år ha minskat befolkningsmässigt så växer Ödeshög igen och ortens största hyresvärd gör bedömningen att det finns en ökad efterfrågan på bostäder.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

– Det är inte ofta det uppstår en möjlighet att skapa nya lägenheter så här centralt, säger Per Karlsson, fastighetsförvaltare hos Ödeshögsbostäder.

Tillsammans med Ulf Dahl, som är platschef på bygget, visar han runt i byggnaden som till stora delar är helt kal invändigt. Det krävs omfattande arbeten för att förvandla hotellet till bostäder. Väggar flyttas, ventilationen görs om och fönstren blir större.

– Det är mer ekonomiskt att bygga om än att bygga nytt, säger Ulf Dahl.

Annons
Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Samtidigt är risken större att det dyker upp oförutsedda problem som leder till oväntade kostnader.

– Särskilt i ett sådant här hus som har byggts om flera gånger under årens lopp, säger Ulf Dahl.

Än har inga större överraskningar dykt upp och Per Karlsson hoppas att budgeten på cirka 21 miljoner kronor ska hålla. Då ingår stamrenovering även i de fyra lägenheter som redan finns ovanpå hotelldelen, liksom renovering av kommunala lokaler i huset.

Läs också"Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klorMontage

Riddarsalen där kommunfullmäktige brukar sammanträda får en ansiktslyftning och hotellets matsal blir ett nytt medborgarkontor.

Annons
Den före detta matsalen blir medborgarkontor.

De sju lägenheterna, en trea och resten tvåor, ska enligt planerna vara inflyttningsklara i september.

– Med tanke på läget tänker vi att målgruppen framför allt är äldre personer, säger Per Karlsson.

Ödeshögsbostäder har fått in några intresseanmälningar. Carina Svärd, som är bovärd hos bolaget, tror att många avvaktar för att de vill veta vad hyran kommer att bli. Den är ännu inte förhandlad med Hyresgästföreningen.

Läs också Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.