Annons

Unga hyresgäster sätter färg på Hjällbo

Göteborg ​Från grå betong till färgsprakande konstverk. På muren runt det nedlagda parkeringsdäcket på Bergsgårdsgärdet i Hjällbo växer porträtt av kändisar som Nelson Mandela, Mohammed Ali och Bob Marley successivt fram. Bakom penslar och färgpytsar återfinns ett tiotal Hjällboungdomar. 
– Vi försöker göra vår stadsdel till ett finare ställe, säger Belma Muminovic, som är en av de unga konstnärerna.Vi har ställt upp alldeles frivilligt och vi får inget betalt utan vi gör det här för att detta ska bli en bättre plats helt enkelt.
 
Den röda tråden i konstprojektet, som är ett samarbete mellan Rädda Barnen och hyresvärden Hjällbobostaden, har varit inspiration. Alla ungdomarna har fått välja att avbilda en person de beundrar och som har stor betydelse i deras liv.
 
Belma har för sin del valt Tupac Amaru Shakur, en amerikansk numera avliden rapartist vars musik hon vuxit upp med, medan tvillingsystern Selma sliter med att få till anletsdragen hos Bob Marley.
 
Målningarna är ett första steg i att fräscha upp det skamfilade och ogästvänliga p-däcket. Tidigare har det både funnits en tennisbana och en skateboardpark här.
 
Men i dag är skateboardramperna nedslitna och övergivna och under hösten planerar Hjällbobostaden att tillsammans med ungdomarna ta fram idéer för hur platsen ska användas.
 
Men Selma och Belma vet redan nu vad de skulle vilja.
 
– Vi vill att det ska bli en park där man kan träffas och sitta och mysa istället för att hänga på skolgårdar. Och jag tror folk kommer att gilla att ha något fint att titta på, säger Belma.
 
Detsamma tror konstnären Benny Cruz som har varit ungdomarnas handledare under arbetet med muralmålningarna som konstformen kallas. I likhet med ungdomarna har Benny jobbat helt ideellt med projektet.
– Jag ser det här som en viktig grej som jag själv hade behövt när jag var yngre, säger han. Min egen självkänsla stärktes när jag började med muralmålning och jag blev sedd i ett positivt sammanhang.
 
– Det är extra viktigt att unga i förorten får ta plats och synas i det offentliga rummet, det stärker både identitet och självförtroende.  Det här är inte den enda förorten som behöver piffas upp och få en ansiktslyftning så jag hoppas det här projektet får efterföljare i andra stadsdelar.
Om allt går som planerat ska hela konstverket stå klart i mitten eller möjligen mot slutet av augusti.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Gängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö" "Mamma, jag vill inte bo granne med han" - så hanterar du barnens oro för grannen Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här" Husritaren skapar vykort från verkligheten Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.