Annons

Unik kokbok som förenat grannar i Uddevalla

Uddevalla Nu är den klar, kokboken Muufo, piroger och kåldolmar med recept från hela världen. Ett integrationsprojekt i Uddevalla i matens tecken.
Foto: Eiwor Backelund
Carina Orrvik, Veronika Andersson och Hirut Kema har alla recept i den nya kokboken.

Hem & Hyra har tidigare berättat om kokboksprojektet i hyreshusområdena i Uddevalla.

Kokboken är resultatet av möten mellan människor från många olika länder och kulturer. Sedan hösten 2016 har drygt 20 kvinnor från åtta olika länder träffats och lagat sina traditionella och mest älskade recept och lärt känna varandra under tiden. Initiativtagare är Eiwor Backelund och Eva Nilsson. De ville göra något konkret för integrationen i Uddevalla och vad var då lämpligare än att göra en kokbok.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Det har inte bara resulterat i en bok utan även i ny vänskap, glädje och skratt, färgrika måltider och spännande smakupplevelser. I boken finns recept med hundraåriga traditioner, recept som aldrig varit nedskrivna ordentligt och recept med många minnen. Några av minnena finns med i boken liksom berättelser om lokala matproducenter som levererat råvaror och inspiration.

Nu är boken klar och den presenterades vid ett pampigt boksläpp i Uddevalla. Alla som deltagit i bokarbetet fick högtidligen varsin bok överlämnad. Sedan serverades mat från de recept som samlats, till exempel mandeltårta, sambosa och kasheka.

Annons

Efter bokutdelning och provsmakning spelade Jack Vreeswijk och Ångmaskinen.

Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

Cirka 200 personer hade samlats på Potatisgården.

Projektet har fått stöd från bland annat Västra Götalandsregionen, Uddevalla kommun, Idus förlag, Lotcen och Studieförbundet Vuxenskolan. Kokboksdeltagarna kommer att vara med och laga mat på flera av Uddevalla kommuns evenemang under sommaren, bland annat på nationaldagen och Häng på Hamngatan.

Annons

 

Läs ocksåMammaträffar ska öka kunskapen om det svenska samhället: "Vi vill minska gapet"Två kvinnor och ett barn. Kvinnan i förgrunden sitter till höger med sitt lilla barn i famnen. Hon håller om barnet, tittar ner på honom och ler. Pojken har mörkt lockigt kort hår och bär ett ljusblått trikåset med dinosaurier på. Ålder 1-2 år. Mamman har en lindblomsgrön huvudduk och en olivgrön långärmad tröja. Till vänster i bild, bakom barnet, sitter en lite äldre kvinna med svart bakåtstruket hår, förmodligen i hästsvans eller fläta på ryggen. Hon har tröja i en stark grön färg och rosa mjukisbyxor. Hon har händerna mellan knäna.

 

Kasheka, 4 portioner

1 kg grönkål

5 medelstora potatisar

2 dl vatten

1 dl rapsolja

2 tsk salt

2 st grön chili

250 g majsmjöl

2 tsk chilisås (se recept nedan)

Använd endast de gröna och mjuka delarna av grönkålen. Koka den mjuk i vattnet. Skala potatisen och dela varje potatis i 8 bitar. När kålen kokat ihop tillsätt olja, salt, chili och potatis. Koka i 10 minuter. Smaksätt med 2 tsk chilisås. Blanda majsmjölet med cirka 2½ dl vatten och 1 krm salt till en mördegsliknande konsistens. Krama till avlånga cirka 4 cm långa korvar som läggs ovanpå grönkålsgrytan. Sätt på locket och låt koka i 30-40 minuter.

Chilisås

20 röda och gröna chilifrukter

1 ingefära

2 hela vitlökar

I rödlök

50 g smör

1 dl olja

3 msk salt

Kärna ur chilin. Skala ingefära och lökar. Mixa alla ingredienser till en slät smet. Koka i kastrull ungefär 10 minuter.

Kasheka är en traditionell maträtt från norra Etiopien. Förr var detta fattigmansmat. Idag äts rätten i hela landet och är inte så billig längre. Det är en typisk rätt från landsbygden, unik i sitt slag. Den serveras inte på någon restaurang och man har tidigare inte inte heller kunnat hitta receptet på Google.

(Ur boken: Muufo, piroger och kåldolmar, utgiven av Idus förlag 2017)

Grönkålsgryta ur boken Muufo, piroger och kåldolmar, utgiven av Idus förlag 2017.

.

Läs också Så blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstäd Tog fastighetsförvaltarens nycklar – stal sedan vin från grannar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.