Unik kokbok som förenat grannar i Uddevalla
Hem & Hyra har tidigare berättat om kokboksprojektet i hyreshusområdena i Uddevalla.
Kokboken är resultatet av möten mellan människor från många olika länder och kulturer. Sedan hösten 2016 har drygt 20 kvinnor från åtta olika länder träffats och lagat sina traditionella och mest älskade recept och lärt känna varandra under tiden. Initiativtagare är Eiwor Backelund och Eva Nilsson. De ville göra något konkret för integrationen i Uddevalla och vad var då lämpligare än att göra en kokbok.
Det har inte bara resulterat i en bok utan även i ny vänskap, glädje och skratt, färgrika måltider och spännande smakupplevelser. I boken finns recept med hundraåriga traditioner, recept som aldrig varit nedskrivna ordentligt och recept med många minnen. Några av minnena finns med i boken liksom berättelser om lokala matproducenter som levererat råvaror och inspiration.
Nu är boken klar och den presenterades vid ett pampigt boksläpp i Uddevalla. Alla som deltagit i bokarbetet fick högtidligen varsin bok överlämnad. Sedan serverades mat från de recept som samlats, till exempel mandeltårta, sambosa och kasheka.
Efter bokutdelning och provsmakning spelade Jack Vreeswijk och Ångmaskinen.
Cirka 200 personer hade samlats på Potatisgården.
Projektet har fått stöd från bland annat Västra Götalandsregionen, Uddevalla kommun, Idus förlag, Lotcen och Studieförbundet Vuxenskolan. Kokboksdeltagarna kommer att vara med och laga mat på flera av Uddevalla kommuns evenemang under sommaren, bland annat på nationaldagen och Häng på Hamngatan.
Kasheka, 4 portioner
1 kg grönkål
5 medelstora potatisar
2 dl vatten
1 dl rapsolja
2 tsk salt
2 st grön chili
250 g majsmjöl
2 tsk chilisås (se recept nedan)
Använd endast de gröna och mjuka delarna av grönkålen. Koka den mjuk i vattnet. Skala potatisen och dela varje potatis i 8 bitar. När kålen kokat ihop tillsätt olja, salt, chili och potatis. Koka i 10 minuter. Smaksätt med 2 tsk chilisås. Blanda majsmjölet med cirka 2½ dl vatten och 1 krm salt till en mördegsliknande konsistens. Krama till avlånga cirka 4 cm långa korvar som läggs ovanpå grönkålsgrytan. Sätt på locket och låt koka i 30-40 minuter.
Chilisås
20 röda och gröna chilifrukter
1 ingefära
2 hela vitlökar
I rödlök
50 g smör
1 dl olja
3 msk salt
Kärna ur chilin. Skala ingefära och lökar. Mixa alla ingredienser till en slät smet. Koka i kastrull ungefär 10 minuter.
Kasheka är en traditionell maträtt från norra Etiopien. Förr var detta fattigmansmat. Idag äts rätten i hela landet och är inte så billig längre. Det är en typisk rätt från landsbygden, unik i sitt slag. Den serveras inte på någon restaurang och man har tidigare inte inte heller kunnat hitta receptet på Google.
(Ur boken: Muufo, piroger och kåldolmar, utgiven av Idus förlag 2017)
.