Annons

Unikt byggprojekt med runda hus och torvtak

Åre ​Så här ska de runda hyreshusen i Åre se ut enligt arkitektsbeskrivningen. De låga platta byggnaderna blir ett unikt inslag i fjällbyn. Byggprojektet lär välkomnas av bostadslösa säsongsarbetare.

​Det centralt belägna Alphyddeområdet i Åre med totalt 84 lägenheter ska utökas med ytterligare bostäder.

Sju lägenhetshus med sammanlagt 60 lägenheter är planerade av Akelius, som köpte Alphyddorna 2008 av kommunen som då sålde ut stora delar av allmännyttan för att få ordning på ekonomin.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Byggnaderna ska enligt arkitekt Björn Reuterswärd vara låga för att inte störa utsikten från Tottens by så mycket.

I en kommentar i planprogrammet skriver han att husen ska byggas i ”rundad form och ljusa fasader” och ha tak som är ”i princip platta”. 

Ett tillskott av hyresbostäder borde välkomnas av invånarna eftersom Åre är tätt befolkat och det råder stor bostadsbrist på skidorten. Särskilt för säsongsarbetare.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Det är i princip hopplöst, säger Anita Adolfsson som i flera månader försökt hjälpa sin säsongsarbetande dotter med ett boende på orten.

– Först fick hon bo tillsammans med 16 ungdomar i en normalstor villa med cirka åtta rum och betalade en ren ockerhyra. Men hon hade tur och fick till slut ett boende via hennes arbetsgivare. Nu bor hon tillsammans med fyra andra i en tvåa på drygt 50 kvadrat som hon betalar 2 500 kronor i månaden för. Det är en omöjlig situation i Åre just nu, har du inget jobb får du inget boende och tvärtom, säger Anita Adolfsson.

Planhandlingarna ska nu skickas ut på samråd för att sedan ställas ut för allmänheten. Tanken är att planen ska antas till sommaren.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Annons

NATURLIKT. Så här kan det komma att se ut från Tottens by mot sydväst.

Fotomontage: Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter

 

Läs också Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.